Annons

M, KD, L och SD förhindrar insyn för oppositionen och allmänheten

2023 blev ett mörkt år för socialnämnden i Trelleborg med ett underskott på 43 miljoner kronor, ett kvitto över styrets förda politik. Görs inget 2024 kommer även detta år sluta i moll med ett underskott i miljonklassen.
Publicerad 13 mars 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
2023 blev ett mörkt år för socialnämnden i Trelleborg med ett underskott på 43 miljoner kronor, ett kvitto över styrets förda politik. Görs inget 2024 kommer även detta år sluta i moll med ett underskott i miljonklassen, skriver Mattias Flisborn (S).
2023 blev ett mörkt år för socialnämnden i Trelleborg med ett underskott på 43 miljoner kronor, ett kvitto över styrets förda politik. Görs inget 2024 kommer även detta år sluta i moll med ett underskott i miljonklassen, skriver Mattias Flisborn (S).Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Därför ska det under socialnämndens sammanträde den 14 mars beslutas om en åtgärdsplan där besparingar ska genomföras inom socialnämndens ansvarsområde.

Enligt tjänsteskrivelsen så rör det sig om: ”effektiviseringar av den medborgarnära verksamheten” och ”uppsägningar av tjänster av förvaltningsövergripande karaktär”.

Annons

Vad som döljer sig bakom dessa ord har inte oppositionen eller allmänheten någon aning om. Varför? För att vi inte får ta del av den handlingsplan som det skall beslutas om. Två dagar innan nämnden sammanträder har fortfarande inte oppositionen eller allmänheten fått tagit del av handlingarna.

Har detta någon betydelse? Svar, ja. Det har en enorm betydelse ur ett demokratiskt perspektiv. Oppositionen får ingen möjlighet att kunna vara med och påverka beslutet. Allmänheten får inte den insyn som de enligt oss har rätt till.

”Har detta någon betydelse? Svar, ja. Det har en enorm betydelse ur ett demokratiskt perspektiv.”
Mattias Flisborn (S)

Hur vill styret att det ska kunna fattas kloka beslut om inte samtliga får ta del av handlingarna i god tid innan nämndsmötet?

Hur ser vårt heltidsarvoderade demokratikommunalråd på detta, är det på detta sätt vi bygger broar mellan oppositionen och styret? Stärker detta demokratin i Trelleborg?

Tacksam för svar!

Vi Socialdemokrater är väldigt besvikna att styret hindrar både oppositionen och allmänheten insyn inför tuffa beslut, det tyder på dåligt ledarskap.

Trelleborg förtjänar ett bättre ledarskap. Vi socialdemokrater är redo, för Trelleborgs invånare.

Mattias Flisborn, gruppledare för Socialdemokraterna i socialnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons