Annons

M i Trelleborg har tagit valfriheten längre än den lagstadgade rättigheten

Att välja en förskola eller skola som passar det egna barnet är jätteviktigt för att både de själva och deras vårdnadshavare skall vara trygga och hitta det som är bäst för att få en bra kunskapsutveckling. Men valfrihet kan vara mycket mer.
Publicerad 1 juni 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valfrihet i Trelleborg handlar inte bara om friskolor, vi har också sett till att skolan i Alstad finns kvar för dem som vill ha en liten skola på landet, skriver moderaterna i bildningsnämnden.
Valfrihet i Trelleborg handlar inte bara om friskolor, vi har också sett till att skolan i Alstad finns kvar för dem som vill ha en liten skola på landet, skriver moderaterna i bildningsnämnden.Foto: Tomas Nyberg

Det finns en lagstadgad rättighet att välja både förskola och skola som gäller både fristående och kommunala skolor. Nästan 600 barn och elever i vår kommun väljer i dag att gå i en fristående verksamhet och ungefär 150 står i kö till Internationella Engelska skolan. Vi ser det som tecken på att trelleborgarna uppskattar valfrihet. Men valfrihet i Trelleborg handlar inte bara om friskolor, vi har också sett till att skolan i Alstad finns kvar för dem som vill ha en liten skola på landet.

I Trelleborg har vi tagit valfriheten ännu längre än den lagstadgade och erbjuder skolskjuts på samma villkor även till de elever som väljer en skola lite längre bort eller en friskola. Skolvalet ska inte vara beroende på om vårdnadshavarna har möjlighet att ordna transporten till skolan. Den valfriheten används av cirka 70 elever i dag. Vi ser det som tecken på att trelleborgarna uppskattar valfrihet.

Annons

Denna unika och generösare variant av skolskjuts har vi faktiskt beslutat två gånger, först 2011 och igen 2019, eftersom Socialdemokraterna tog bort detta 2016. Det sa de inget om inför valet 2014 och de säger inget nu heller.

Med nytt system förbättras säkerheten så att kompisåkning med skolskjutsarna blir möjlig igen nästa termin. Ungdomsbiljetten som vi beslutade om 2021 ger över 3 000 elever i högstadiet och gymnasiet möjlighet att åka gratis i hela Skåne dygnet runt. En mycket uppskattad förmån hos de elever vi pratat med.

”Skolvalet ska inte vara beroende på om vårdnadshavarna har möjlighet att ordna transporten till skolan.”
Moderaterna i bildningsnämnden

Vi uppmuntrar fristående alternativ som i de flesta fall finns därför att engagerade föräldrar och engagerad personal satsar allt på att ge barn och elever utbildning med sitt eget lilla extra. Det kan vara det lilla formatet eller en speciell inriktning på verksamheten. På våra skolor kan man välja fotbolls- eller padelprofil och vi uppmuntrar profiler inom områden för elever med andra intressen. Fotbollsprofilen lockar många elever och vi ser det som tecken på att trelleborgarna uppskattar valfrihet. I förskolan finns möjlighet att välja förskola i olika storlek. Barnen kan också välja förskolor med utegrupper och det vill vi se fler av. Ytterligare en variant är förskola på intraprenad där personalen arbetar mer självständigt som kommer att starta till hösten. Det är en jättespännande form för verksamheten som vi ser fram emot att vara med och utveckla.

Moderaterna i Trelleborg har levererat valfrihet, jobbar hela tiden på att utöka den och kommer att fortsätta om vi får trelleborgarnas stöd för det. Vi säger ja till framtiden.

Lars Mikkelä, Maxine Jönsson, Isac Rubin och Mona Persson Palotai, moderaterna i bildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons