GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lyxfällan kommer till Vellinge!

I moderatstyrda Staffanstorp ställer kommunen upp och hjälper dem som drabbats extra hårt av energikrisen och skenande elpriser.
Publicerad 18 januari 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I Vellinge tror Moderaterna att alla har 100 000 kronor i byrålådan för tuffa tider, skriver Håkan Wretsell (KD).
I Vellinge tror Moderaterna att alla har 100 000 kronor i byrålådan för tuffa tider, skriver Håkan Wretsell (KD).Foto: JESSICA GOW / TT

Men i Vellinge är det annorlunda, här tror tydligen Moderaterna att alla har 100 000 kronor i byrålådan för tuffa tider. Nja, inte alla för ”Lyxfällan” kommer nu till Vellinge. De som inte har förmåga att sköta sin ekonomi skall i stället för ekonomisk hjälp få ekonomisk rådgivning, tycker Moderaterna.

Då den nya kommunstyrelsen installerades i kommunhuset i Vellinge behandlades främst formalia, representanter i styrelser, vem som justerar protokoll och, tro det eller ej, något som faktiskt berör många Vellingebor. Ett parti hade fått inspiration norrifrån, kände empati och ville i Moderaternas Vellinge göra samma som i moderatstyrda Staffanstorp. Det partiet var Kristdemokraterna.

”Men i Vellinge är det annorlunda, här tror tydligen Moderaterna att alla har 100 000 kronor i byrålådan för tuffa tider.”
Håkan Wretsell, gruppledare KD Vellinge

I Staffanstorp beslutades att de som drabbats av elkrisen skulle få hjälp. Medborgarna skulle få uppskov med betalningar för omsorgsfakturor från kommunen. En ”julklapp” på marginalen för många men kanske helt avgörande för andra. I Vellinge gick KD ett steg längre och föreslog att uppskov skulle ges för samtliga fakturor från kommunen. Detta är inga jättepengar för många moderater, men för många äldre eller barnfamiljer skulle ett uppskov på några tusenlappar kunna göra stor skillnad.

M, SD och C satte stopp för kristdemokraternas förslag. Tungt argument var att ett direkt stöd bara blir fel, det kommer att missbrukas. I korridoren hördes att de med ekonomiska utmaningar får klara av sin egen situation, utan kommunen hjälp. Bättre är att ge dem råd, att lära dem att sköta sin ekonomi i framtiden. KD, S och L ser i stället en akut situation för många, människor som i vanliga fall sköter sin ekonomi perfekt men som inte har en jättebuffert. Givetvis är rådgivning bra, men jag menar att de allra flesta klarar sig utan Lyxfällans rådgivning. Ett uppskov skulle betyda mycket för många.

Håkan Wretsell, gruppledare KD Vellinge