Lyft blicken mot framtiden

Ingen har tagit på sig ansvaret eller tagit konsekvenserna för den politik som ledde till förlust två gånger i rad. Det skriver Ben Benrabah (S), ersättare i kommunfullmäktige, om Socialdemokraterna i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 18 januari 2011
”Bingsgård med gelikar, tillsammans med Sverigedemokraterna som nyköpta fränder, kan hädanefter spela sina matcher själva och göra sina egna politiska självmål."
”Bingsgård med gelikar, tillsammans med Sverigedemokraterna som nyköpta fränder, kan hädanefter spela sina matcher själva och göra sina egna politiska självmål."Foto: 

Socialdemokraterna har förlorat valet för andra gången i följd och befinner sig för närvarande i ett politiskt vakuum på grund av att Mona Sahlin har tagit konsekvenserna av det och ställt sin post som partiledare till förfogande. Efter detta började många fråga sig; vart är partiet på väg? Det har det skapats en kriskommission som ska utröna och analysera vad förlusten och det nedåtgående opinionsstödet berodde på. Alla partier drabbas förr eller senare av kriser, bland annat England och Frankrike, länder i våra närområden som kan vittna om det.

Kriser brukar leda till utveckling säger man, under förutsättning att det uppstår en medvetenhet hos de drabbade.

I bakgrund av det och om man omsätter den aktuella riksituationen till det lokala perspektivet, kan man lätt dra parallellitet i denna utveckling med en enda skillnad, att i Trelleborg har ingen analysgrupp eller kommission bildats för att granska eller analysera fenomenet. Inte heller har någon tagit på sig ansvaret eller tagit konsekvenserna för den politik som ledde till förlust två gånger i rad. I skuggan av den socialdemokratiska försvagningen i Trelleborg har Moderaterna däremot med en uppdragstilldelning av lukrativa uppdrag, byggt upp en konstellation som liknar en allians. Efteråt konstruerades en ny organisation som utnyttjade Socialdemokraternas belägenhet till egen fördel. Strukturer skapades och i dessa ingick att köpa Sverigedemokraterna. Därmed maktbinder man dem med ett enda syfte, att konsolidera sin egen makt för fyra år framåt. Förfarandet var också avsett till att neutralisera oppositionen genom att reducera den till åskådare på offsidelinjen på den politiska arenan.

Resultatet av allt maktspel och traktationer bakom kulisserna kan i sig betraktas som en liten vinst för alliansen, men en stor förlust för demokratin när oppositionen förhindras att leva upp till sin politiska gestaltning.

Bingsgård med gelikar, tillsammans med Sverigedemokraterna som nyköpta fränder, kan hädanefter spela sina matcher själva och göra sina egna politiska självmål.

Under tiden får den utvisade oppositionen ur den lokala politiska församlingen stå på läktaren och fundera på framtida politiska utsikter.

Ska socialdemokratin i Trelleborg fortsätta finna sig i den situationen lång tid framåt eller utvecklas i tiden? Socialdemokratin bör befria sig ifrån den förkvävda politiska kreativiteten som råder i partiet, frigöra sig från gamla politiska dogmer som är traditionsburna av specifika grupper i rörelsen.

Det gäller också för socialdemokratin att lyfta upp blicken och titta längre fram mot framtiden där det finns mängder av politiska alternativ med klarare perspektiv.

Det kan kanske till och med finnas skäl att formatera om hela den politiska agendan, för att sedan kunna skapa utrymme för nya politiska dimensioner. Varför inte tillåta sig att göra en grundlig genomsyn av nuvarande interna strukturer som är byggda enbart efter små gruppers vanor och egna intressen. Ersätta dessa med en dynamisk och dugligare politisk potential.

Även anstränga sig att befria partiet från förlamande pampiga auktoriteter och därmed göra upp med gamla traditioner, så att partiet kan anpassa sig till vad medborgarna förväntar sig av ett parti som är förankrat i nuet. Man kan inte föreställa sig demokratin med devisen ”om folket inte väljer makten får makten välja folket”.

Ben Benrabah (S)

ersättare i kommunfullmäktige

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.