Annons

LOV gynnar bara ägarna i de vinstdrivande vårdföretagen

På kommunfullmäktige i september pratade socialnämndens ordförande som om de privat drivna särskilda boenden i Trelleborg är allena saliggörande för de äldre i kommunen och att LOV kan jämföras med något som kommer som en skänk från ovan.
Publicerad 30 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personal i offentligt driven verksamhet larmar fortare om något är fel och inte fungerar, än de som jobbar i vinstdrivande företag, menar Birgitta Almroth (S).
Personal i offentligt driven verksamhet larmar fortare om något är fel och inte fungerar, än de som jobbar i vinstdrivande företag, menar Birgitta Almroth (S).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag blev illa berörd när han i sina inlägg kändes mer positiv till de särskilda boende som inte drivs i egen regi. Bör inte socialnämndens ordförande vara väldigt stolt över de boende som vi driver i egen regi? Det tycker jag!

Valfrihet – bestäm själv var du vill bo – det låter så himla bra!

Annons

När man väl har lyckats få rätt till en plats på ett särskilt boende av biståndsbedömaren finns det kanske inte en plats på det ställe som man har önskat. Vederbörande har kanske hunnit bli dement sen hen pratade med sina anhöriga om önskemål om boende, men just där finns inga demensplatser.

Vems önskan blir det då som gäller? Hustrun/mannens? Barnens?

Om det inte finns något ledigt där jag vill bo när det är dags, hur bli valfriheten då?

Det kan i rimlighetens namn inte finnas tomma lägenheter på de särskilda boenden som väntar på att ”någon” får ok i biståndsbedömningen. Och förresten så finns det valfrihet, i den mån det går, redan i dag! Du får önska vilket särskilda boende du vill flytta till.

”När man väl har lyckats få rätt till en plats på ett särskilt boende av biståndsbedömaren finns det kanske inte en plats på det ställe som man har önskat.”
Birgitta Almroth, socialdemokrat i kommunfullmäktige

Något helt annat, det brukar sägas att hälsan tiger still men jag har erfarenhet av att det kan vara ohälsan som tiger still i privat driven verksamhet. Personal i offentligt driven verksamhet larmar fortare om något är fel och inte fungerar, än de som jobbar i vinstdrivande företag.

Att jag inte vill införa LOV i Trelleborg är förmodligen väldigt klart. LOV gynnar ingen mer än ägarna i de vinstdrivande vårdföretagen.

Birgitta Almroth, socialdemokrat i kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons