Annons

Lönegolv för arbetskraftsinvandring slår hårt mot de gröna näringarna i vår kommun

Företag i de gröna näringarna producerar livsmedel och ser till att vi får viktiga råvaror från skogen, redan i dag uppger många att det är svårt eller mycket svårt att rekrytera arbetskraft. De nya reglerna för arbetskraftsinvandring kommer att göra det ännu svårare.
Publicerad 26 december 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt de nya reglerna för arbetskraftsinvandrin krävs en månadslön på 27 360 kronor för att få arbetstillstånd i Sverige. Detta kan jämföras med lönerna enligt branschens kollektivavtal som i år ger en traktorförare med tre års erfarenhet en månadslön på 25 178 kronor, skriver Ola Olsson (C).
Enligt de nya reglerna för arbetskraftsinvandrin krävs en månadslön på 27 360 kronor för att få arbetstillstånd i Sverige. Detta kan jämföras med lönerna enligt branschens kollektivavtal som i år ger en traktorförare med tre års erfarenhet en månadslön på 25 178 kronor, skriver Ola Olsson (C).Foto: Stian Lysberg Solum

För att personer utanför EU ska få arbetstillstånd i Sverige behöver arbetsgivarna inom de gröna näringarna vara villiga att betala mer i lön än vad som har avtalats i kollektivavtalet.

Således innebär detta att en medarbetare från ett land utanför EU måste få högre lön för att få stanna i Sverige. Lönegolvet är dessutom ett politiskt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen då den omkullkastar de avtal som arbetsmarknadens parter framförhandlat.

Annons

Enligt de nya reglerna för arbetskraftsinvandring som infördes den 1 november 2023 krävs en månadslön på 27 360 kronor för att få arbetstillstånd i Sverige. Detta kan jämföras med lönerna enligt branschens kollektivavtal som i år ger en traktorförare med tre års erfarenhet en månadslön på 25 178 kronor och en djurskötare med tre års erfarenhet en månadslön på 24 939 kronor. Arbete inom de gröna näringarna kräver ofta specifika kunskaper, utbildning och färdigheter. För många arbetsgivare inom den gröna näringen är utländsk arbetskraft viktig när det inte finns tillgång till arbetskraft på hemmaplan.

”För många arbetsgivare inom den gröna näringen är utländsk arbetskraft viktig när det inte finns tillgång till arbetskraft på hemmaplan.”
Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Regeringen vill införa höga lönegolv för att komma åt fusk och missbruk. Det är väl en bra ståndpunkt, om det hade fungerat på det viset. För det finns inga studier som visar att det skulle vara en effektiv eller ändamålsenlig åtgärd. Vill man på allvar komma åt den problematiken så krävs det andra insatser, så som sekretesslättnader, ökade kontroller och uppföljningar samt stärkt myndighetssamverkan.

Om regeringen vill att de gröna näringarna även i framtiden ska producera mat behöver regeringen ändra sin attityd till gröna näringarna och inte följa Sverigedemokraternas idéer om arbetskraftsinvandring.

Centerpartiet anser att bristen på arbetskraft inom de gröna näringarna riskerar både vår konkurrenskraft samt livsmedelsproduktion och därför arbetar vi för den svenska arbetsmarknadsmodellen som skapar rättvisa villkor och löner, oavsett om du är svensk medborgare eller arbetskraftsinvandrare.

Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons