Annons

Lika kortsiktigt som att låta barnen ta egna beslut

Jag skrev för ett par veckor sedan (TA 18/4) en debattartikel som handlar om länsstyrelsens förslag till nollvision av exploatering av åkermark.
Debatt • Publicerad 15 maj 2012

Anledningen till denna var att de skånska kommunerna inte själva kan ta sitt ansvar att ta beslut som är långsiktiga och hållbara. I TA den 9 maj kom ett förtydligande från sex olika kommunalråd i Skåne där behovet utav denna nollvision bekräftas.

Där skriver man följande: ”Attraktiv arbetsmarknad, utmärkta utbildningsmöjligheter, närhet till övriga Europa, utvecklad infrastruktur och spirande framtidstro är några av skälen” till varför det behöver byggas fler bostäder och att åkermark skall tas till anspråk.

Annons

Detta är alltså anledningarna till varför vi idag genomför oåterkalleliga beslut att bebygga åkermarken, beslut som ej går att ta tillbaka. Detta är relativa grunder som förändras med konjunktursvängningarna. Vi fattar beslut som påverkar så många fler än oss själva och kommande generationer med anledningen av att folk kommer till Skåne med ”drömmen om att vara en del i en växande och dynamisk region”.

Detta bekräftar vad jag själv skrev i min tidigare debattartikel att länsstyrelsen behövs som ett överordnande organ som ser längre än vad de lokala beslutsfattarna gör och förhindrar att det tas kortsiktiga beslut. Att inte bygga förtätande med anledning av att förtätningsprocesser av stadsmiljö kräver utdragna processer med överklagande av grannar är att undvika den efterföljande demokratiska processen.

Detta är lika kortsiktigt som att låta dagisbarnen ta sina egna beslut och rätt som det är sitter vi och äter sand.

Daniel Finnfors

lantmästarstudent

Svar till ”Skånes tillväxt hotas”, den 9 maj.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons