Annons

Liberaler, stå upp för folkbildningen

Sverigedemokraternas kulturpolitik i Trelleborg bör fungera som ett varnande exempel för liberala väljare som värnar om kultur och folkbildning.
Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ungefär en miljon människor deltar varje år i folkbildningens verksamhet, skriver två representanter för ABF.
Ungefär en miljon människor deltar varje år i folkbildningens verksamhet, skriver två representanter för ABF.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Från vänster och en bra bit in i högerblocket har man länge förstått värdet av fri och frivillig folkbildning. Men om mindre än en vecka kan det förändras. Om Sverigedemokraterna (SD) får inflytande över regeringspolitiken riskerar förutsättningarna att försämras radikalt.

ABF finns i hela landet, från Haparanda till Trelleborg. Vi är en fast och trygg punkt för många. Där samhällsservicen försvinner och butiker lägger ner, blir ABF:s röda skylt en symbol för något stabilt och bestående – en symbol för att möjligheterna fortfarande finns där. Möjligheterna att börja om, att förkovra sig, att lära för livet och få ett sammanhang.

Annons

I studiecirklar runt om i landet lär sig människor ett nytt språk, drejar, målar, diskuterar böcker, sjunger tillsammans eller blir folkbildare mot nazism. I ABF:s lokaler lär seniorer sig att använda dator och smarta telefoner vägg i vägg med gruppen ukrainare som lär sig svenska. Det har länge funnits en bred konsensus bland riksdagspartierna om att detta är en mycket klok investering för samhället. Men nu är detta på väg att förändras.

SD vill skära ned stödet till studieförbund och folkhögskolor radikalt. I sin budgetmotion i riksdagen föreslog partiet nedskärningar på omkring 1,2 miljarder kronor för 2022, ungefär en fjärdedel av hela det statliga anslaget. I flera kommuner har SD-attacken mot folkbildningen redan inletts.

Ett exempel är Trelleborg där SD blev största parti i kommunvalet 2018. När det nya styret, bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, tog makten fick SD som stödparti igenom sina krav om att strypa stödet till folkbildningen. I budgeten halverades exempelvis de kommunala bidragen till studieförbunden. I år kunde SVT rapportera att Trelleborgs kommun nu har skurit ner stödet till studieförbunden helt och hållet under den gångna mandatperioden.

Ungefär en miljon människor deltar varje år i folkbildningens verksamhet. De kommer givetvis att påverkas. Flyktingar från Ukraina som lär sig svenska, ungdomar som repar med sina band, pensionärer som lär sig använda BankID eller personer från studieovana hem som får en ny chans till utbildning är några exempel. Skulle SD få inflytande över politiken och gehör för sina nedskärningar skulle de vara extra kännbara på små glesbygds- och landsbygdskommuner där andelen deltagare inom folkbildningen är särskilt hög. Utbildningsmöjligheter och kulturliv riskeras att utarmas då folkhögskolor och studieförbund ofta är de enda utbildnings- och kulturaktörerna på plats.

Om mindre än en vecka är det val. Det ser ut att bli mycket jämnt. En regering där SD får inflytande kommer inte att bli verklighet utan Liberalernas stöd. Utöver allt annat som står på spel vid ett sådant paradigmskifte är också folkbildningens framtid starkt hotad. Kloka liberaler har alltid stått upp för folkbildningens värde och villkor. Vi vädjar därför till liberala väljare att följa sin kompass och rösta för ett fortsatt öppet samhälle där folkbildningen får förutsättningar att fortsätta bilda människor i hela landet.

Helén Pettersson, förbundsordförande ABF

Annica Dahl, förbundssekreterare ABF

Annons
Annons
Annons
Annons