Annons

Låt proffsen sköta skolan

Debatt • Publicerad 27 december 2004

Den 7 december fattade skolnämnden i Trelleborg beslut om ett måldokument för den så kallade Spjutspetsskolan. Det var inte utan viss vånda som folkpartiet valde att acceptera detta dokument i dess helhet.

I synnerhet gällde tvivlet nämndens vilja att till synes skriva pedagogerna på näsan hur stor omfattning kontakterna mellan skola och hem skall ha. Eftersom det är uppenbart att denna del av texten redan är föremål för misstolkningar från flera håll, finner folkpartiet det angeläget att klargöra sin inställning i denna fråga.

Annons

Måldokumentet säger att skolan skall ha i personlig kontakt/dialog med föräldrarna om mål och resultat minst en gång i månadeni. Det finns emellertid ingen angivelse om hur denna kontakt skall ske. Detta överlåter åtminstone folkpartiet åt lärare och barnomsorgspersonal. Dialogen kan äga rum via telefon, brev eller e-post beroende på situationen. Så gick också diskussionen när målen arbetades fram. Att hävda något annat är att förtiga sanningen.

Folkpartiets främsta avsikt med punkten angående kontakten med hemmet är att ge stöd åt pedagogerna att begära minst månatliga enskilda möten med föräldrar när pedagogerna anser det vara påkallat?

Det handlar om föräldraansvar. Syftet är däremot inte att påtvinga personal och föräldrar enskilda samtal när de inte kan antas få någon större effekt på elevers redan goda skolprestationer och sociala förmåga. Bättre än så kan vi hushålla med knappa resurser. Det kommer exempelvis att vara komplicerat för många föräldrar att få tjänstledigt från sina arbeten för att gå på månatliga samtal angående deras barn på dagtid, i synnerhet när det enda som kommer att rapporteras är att allt fungerar utan anmärkning. Man skall inte heller förglömma att den tid som tas i anspråk till enskilda samtal stjäler fokus från andra åtgärder som syftar till ökad måluppfyllelse.

Trelleborgs kommun är dessutom tillsvidare bunden till avtal mellan lärarfack och Kommunförbund. I överenskommelsen framhålles det att ökad måluppfyllelse underlättas om ˜var och en på varje nivå förfogar över maximal frihet i valet av tillvägagångssätt för att arbeta mot målen˜.

Politiker i skolnämnder skall med andra ord inte i onödan lägga sig i professionens arbetsmetoder. För folkpartiet får inte skolans mål bli självmål - eller självändamål.

ledamot i skolnämnden (fp)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons