Annons

Låt medborgaren vara i centrum

Skall vi utveckla den regionala demokratin genom att bilda regioner – som en fusion mellan storföretag – utan dialog med medborgarna? Det är inte rimligt. Det skriver fyra socialdemokrater i debatten om nya regionbildningar.
Debatt • Publicerad 10 juni 2011
”Tankar förs fram om att bland annat Region Skåne skall omfatta en större region än idag.”
”Tankar förs fram om att bland annat Region Skåne skall omfatta en större region än idag.”Foto: 

Det förs en debatt om nya regionbildningar i Sverige, men debatten handlar nästan enbart om vilka län som slås samman och den förs över huvudet på medborgarna. Detta trots att den handlar om den viktiga frågan – om regional demo­krati, som innebär att regionala frågor i betydligt större utsträckning bör avgöras av förtroendevalda i ett regionfullmäktige än av statliga tjänstemän.

Skall vi utveckla den regionala demokratin genom att bilda regioner – som en fusion mellan storföretag – utan dialog med medborgarna? Det är inte rimligt. Vi bör ha en beslutsprocess som innebär att medborgarna ställs i centrum och får en reell möjlighet att påverka regionbildningen innan besluten är fattade. Som underlag inför en sådan dialog måste det göras konsekvensanalyser.

Annons

Tankar förs fram om att bland annat Region Skåne skall omfatta en större region än idag. Som skäl anges att det behövs ett större befolkningsunderlag för den högspecialiserade universitetssjukvården. Möjligheterna att utveckla vården i Skåne hänger fram för allt samman med om det satsas tillräckligt på denna. Med fritt vårdval har regiongränser liten betydelse och regioner måste samarbeta med sina grannar. Sam­arbetet mellan regionerna i Sydsverige bör utvecklas.

Skåne uppfyller alla kriterier för regionbildning och Region Skåne har idag cirka 1,25 miljoner invånare med en kraftig befolkningsökning som förväntas fortsätta.

Öresundsregionen med sina 3,7 miljoner invånare är en stark tillväxtregion med stor betydelse för utvecklingen i södra Skandinavien, men fram för allt för Skåne. En viktig förutsättning för att integrationen och det gränsöverskridande samarbetet över Öresund skall fortsätta utvecklas, är att man regionalt fokuserar på detta. I en ny region, där Skåne bara utgör en del, finns en stor risk för att detta inte kan prioriteras.

Att känna anknytning och samhörighet med sin region utgör en viktig demo­kratisk aspekt, vilket bland annat Ansvarskommittén underströk. En region omfattande ett stort geografiskt område med stor befolkning med helt olika förutsättningar och möjligheter, kan få problem att hålla samman, vilket kan försvåra beslutsfattandet.

Det är också viktigt att en befolkningsmässigt tillräckligt stor region kan bildas i resten av Götaland (Östergötland, Småland och Blekinge). Det finns förslag om att Småland – som enda landskap i Sverige – skall splittras på olika regioner. Vad får det för konsekvenser? Har det ett folkligt stöd?

Beslut bör alltid fattas på lägsta möjliga nivå eftersom det ger medborgarna möjlighet till närhet, överblick och en realistisk möjlighet till kontakt och dialog med beslutsfattarna. De områden som omfattas av politiska beslut måste samtidigt vara tillräckligt stora för att möjliggöra att verksamheten kan bedrivas rationellt och effektivt, och kunna tillmötesgå de behov som medborgarna har.

Region Skåne är en sådan beslutsnivå. Den ger förutsättningar för kraftsamling, samtidigt som den ger möjlighet till överblick, samverkan och dialog mellan beslutsfattare och medborgare. Politikens uppgift är att företräda medborgarnas intressen och det mest avgörande i den demokratiska processen är en kontinuerlig dialog med medborgarna. Det skapar förutsättningar för en regional demokrati.

Kristin Linderoth

vice ordförande Socialdemokraterna i Lund

Jan Svärd

Annons

Malmö, ordförande i Öresunds socialdemokratiska förening

Gunnar Jönsson (S)

Genarp, ledamot i regionfullmäktige i Skåne

Anders Almgren (S)

kommunalråd Lund

Mattias Karlsson
Sydsvenskan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons