Annons

Låt inte alkoholen ta över firandet

Nu är snart sommarlovet här och visst är det härligt! Men tyvärr har medaljen sin baksida. I detta fall alkoholen, som brukar ta alldeles för stor plats vid skolavslutning och student.
Debatt • Publicerad 10 juni 2009
Tonåringarna ska självklart fira skolavslutning och student men medajlen har tyvärr sin baksida, skriver debattörerna.
Tonåringarna ska självklart fira skolavslutning och student men medajlen har tyvärr sin baksida, skriver debattörerna.Foto: 

Självklart ska tonåringarna få fira, men när alkohol är med i bilden går det ofta över styr.

En anledning är att tonåringar främst dricker för att bli berusade, och detta är inget ovanligt. Vårens drogvaneundersökning i Trelleborg visar att var fjärde tjej i nian ofta dricker sig berusad.

Annons

Ingen vettig vuxen vill att ungdomar ska bli berusade och riskera att råka ut för våld, köra på fyllan eller ha oskyddat sex. Men tyvärr är det sådant som ofta händer när alkoholen har spelat ut omdömet. Det är också värt att nämna att fler ungdomar faller för frestelsen att prova narkotika när de är berusade.

Även i år har Söderslättsgymnasiet, tillsammans med polisen, satsat på att informera alla avgångs­elever om vad som gäller under studentveckan. Nyktert och hänsynsfullt uppträdande, polisens möjlighet att beslagta alkohol och trafiksäkerhet är ämnen som har berörts. Och det har diskuterats i klassrummen kring alkohol och skolans förhållningssätt. Vi hoppas att dessa insatser kommer att ha förebyggande effekt!

När det handlar om att begränsa tonårsdrickande har vuxna ett stort ansvar. Och allra viktigast är ni föräldrar! Färska siffror visar att allt fler föräldrar i Trelle­borg avstår från att köpa ut alkohol till sina tonåringar. Särskilt på gymnasiet är denna förändring tydlig och där har också berusningsdrickandet minskat.

Detta tycker vi är en väldigt positiv utveckling, så vi hoppas att ännu fler föräldrar avstår från att köpa ut!

Nu när det är skolavslutning och student hoppas vi få se många föräldrar på stan och andra ställen där era tonåringar samlas. Tillsammans kommer vi från kommunens, polisens och Nattvandrarnas sida att vara väl synliga, för vi vill att era tonåringar ska känna sig trygga. Och inom polisen satsar vi på att komma åt langarna. Därför beslagtar vi alkohol från personer som är under 20 år, och frågar vem som har försett dem med alkohol.

Till dig som någon gång har övertalats att fixa alkohol till festen; tänk efter nästa gång din (eller någon annans) tonåring ber dig om det!

Det är välkänt att tonåringar som blir bjudna också dricker sig berusade i större utsträckning. Dessutom är det faktiskt olagligt att ge bort eller köpa ut alkohol till personer som är under 20 år.

Sven-Inge Nilsson

Närpolisområde Söderslätt

Charlotte Lindmanner-Sultan

Annons

Söderslättsgymnasiet

Karin Jeppsson

alkohol- och drogförebyggande

samordnare

Yvonne Thörnrev

Systembolaget Trelleborg

Anette Hjörneby

Råd- och stöd, Socialtjänsten

Katrin Johansson

Nattvandrarna i Trelleborg

Annons

Lisbeth Gisselquist

Ungdomsenheten

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons