Annons

Låt din kärlek motivera dig till att bygga förtroende

Svar till Mikael Rubin (den 13 september).
Debatt • Publicerad 24 september 2014

Visserligen har det lite elakt sagts mig att man inte behöver kunna ekonomi för att arbeta i bank. Jag trodde det var ett skämt men nu förstår jag att kraven i enstaka fall väsentligen har sänkts för att få kalla sig bankdirektör. Rubin skriver att han inte förstår varför jag blandar in hans yrke. För mig är det självklart att livserfarenhet, yrkeserfarenhet och kunnande går hand i hand med politiska uppdrag. Rätt eller fel, det får väljarna avgöra. Personligen är jag mån om att de personer som känner förtroende för mig kan lita på vad jag säger och att jag håller mig till korrekta fakta.

Ett gott råd Mikael Rubin från en ”rälig gubbe”. Ta för vana att noggrannare läsa vad folk skriver innan du fattar pennan. Dämpa din iver att få guldstjärna i vilseledar- och förvanskningsklubben. Ta inte efter vissa av dina självgoda och arroganta partikollegor utan låt i stället din kärlek till Trelleborg, Söderslätt och politiken motivera dig till att bygga förtroende. Politiken är i stort behov av en seriös, saklig och ärlig debatt. Jag känner folk som känner dig och de säger att du är en ganska kul kille.

Annons

Jag har aldrig skrivit eller sagt att kommunens skattemedel finansierar hamnverksamheten. Däremot skrev jag exakt så här: ”Hamnbolagets finansiering har under många år delvis skett med skattepengar”. Det är inte något faktafel. Du säger att du inte förstår vad jag skriver, ja till och med att det är obegripligt för någon med kunskap i ekonomi och här blir det beklämmande dåligt av dig. Du låtsas omedveten om att juridiska personer typ aktiebolag betalar bolagsskatt på uppkomna vinster. Eller så vill du avsiktligt förlöjliga, lågt får man lov att tycka.

Du vet säkert att bolagsskattesatsen tidigare var 28 procent, att den sänktes till 26,3 procent den 1 januari 2009 för att ytterligare sänkas till 22 procent den 1 januari 2013. Du har säkert också god kunskap om skatteeffekterna av bokslutsdispositioner. Uppskjutna skattebetalningar förbättrar hamnbolagets kassaflöde. Förutom ett över tiden minskat upplåningsbehov som innebär lägre räntekostnader uppnås även det förhållande att nu är skatten lägre. Lite tur för jag tror inte någon kunde förutse skatteändringarna. Kanske har du Mikael varit framme som kärleksfull rådgivare. Mest troligt, det kommer inte att bli aktuellt med skatt eftersom dispositionerna snart kan återföras. Avskrivningar och räntekostnader ökar och förfarandet framstår som väl genomtänkt. Ett antal miljoner har kunnat betala nyanskaffningar i stället för att betalas i skatt och det är inget skumt med det.

Du skriver att jag vill svartmåla hamnen. Fel, Fel. Jag är barnsligt förtjust i hamnar, båtar, kranar, tung hantering och allt som därtill hör. Däremot är jag väsentligt oroad över de hälso- och miljöproblem som verksamheten för med sig och det borde du också vara. Likaså är jag som många andra trelleborgare övertygad om att det går att redan nu skapa tillgänglighet till havet på ett antal ställen. Avskärmningarna från havet hade gått att göra annorlunda om man bara vill.

Jag har jobbat med logistik och inköp i hela mitt yrkesliv och jag ser hamnbolaget som en väsentlig aktör i vår lokala logistikindustri. Vi måste skapa fler jobb i kommunen. Logistik, service och transporter är något som våra företagare verkligen kan och det måste gå att utveckla. Kommunen och hamnbolaget kan bistå med en grundlig omvärldsanalys som beaktar export- och importutveckling, andra infrastruktursatsningar i våra grannländer, rederiernas planer, näringslivets önskemål om hållbara transportflöden och så vidare. Kan vi sedan koppla utbildning därtill blir det ännu vassare. Söderslättspartiet vill starta nu. Påbörja planeringen och ombyggnaden av den västra infarten nu. Bygg hållbart och miljösäkert för en god miljö utmed infartens sträckning och skapa unika möjligheter för en inbjudande entré till staden. Låt Väster och Öster bli attraktioner utifrån sina vardera förutsättningar. Med detta debattinlägg avslutar jag ordväxlingen med Rubin.

Nilla Olsson
CHRISTER DAHLBERG, Söderslättspartiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons