Annons

Låt det bli en valfråga mellan välfärd och vinstjakt

Äntligen föreslår regeringen och Vänsterpartiet nu ett stopp för vinstjakten i välfärden.
Publicerad 30 januari 2018
Vill man att behoven ska styra är valet enkelt, då ska varje krona användas för en god kvalitet i verksamheten, menar skribenterna.
Vill man att behoven ska styra är valet enkelt, då ska varje krona användas för en god kvalitet i verksamheten, menar skribenterna.Foto: Gorm Kallestad

Sverige är unikt generösa mot privata företag som utan begränsning har kunnat plocka ut vinster ur den offentligt finansierade välfärden. Skolan, vården och omsorgen har dränerats på resurser, ”Sverige har varit ett Klondyke för riskkapitalister” för att citera Kunskapsskolans Peje Emilsson.

Bara den som inte ser bristerna i dagens välfärd kan acceptera att offentliga medel går till skatteparadis. Privata lycksökare inom välfärdssektorn och det fria skolvalet har gjort att ojämlikhet och segregation har ökat. Vi har fått betygsinflation och sett skolföretag gå i konkurs, det är nog nu!

Annons

Sverige föreslås nu ta ett litet steg mot att få ordning och reda inom välfärden, att stoppa läckaget och vara rädd om skattemedlen.

Tyvärr lär förslaget inte få riksdagens stöd. De borgerliga partierna inklusive SD har täta band till riskkapitalföretagen och kommer nog att se till deras intressen i första hand. Låt det då bli en valfråga mellan välfärd och vinstjakt. Vill man att behoven ska styra är valet enkelt, då ska varje krona användas för en god kvalitet i verksamheten. Då är det nu lagda förslaget ett steg i rätt riktning!

Gert Christensen, Kersti Engström, Bo Nylander, Vera Pedersen och Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons