Debatt

Låt behoven styra och gör vården och skolan säker

Dennis Andersson ,
Alla begriper att om det varje dag kör två postbilar i stället för en på grusvägarna på Söderslätt är det inte effektivare, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska partiet.
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Alla begriper att om det varje dag kör två postbilar i stället för en på grusvägarna på Söderslätt är det inte effektivare, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska partiet.

Självklart gör det ont att se vanstyret av sjukvården i Trelleborg och Sverige. Men inte bara sjukvården fallerar, utan inom de flesta samhällssektorer faller verksamheter ihop. Om det så gäller post, tåg, skola, hemtjänst eller bostäder.

Privatiseringar

Jag tror inte att alla beslutsfattare är onda människor och har ett elakt uppsåt med sina beslut. Svaret på frågan varför saker och ting inte fungerar i vårt samhälle länge står i stället att finna i omsvängningen i politiken.

Då Sverige fungerade hade vi en stark offentlig sektor som styrdes av behovsprinciper, inte ekonomiska mål. Allt detta kom att ändra sig i och med omsvängningen av svensk politik. Till för 30 år sedan då riksdagspartierna allt mer övergick till en nyliberal politik. En EU-anpassning gjordes, främst av Socialdemokraterna som enligt mig lurade in svenska folket i EU.

Rent konkret syns denna politik i EU:s fria rörlighet. Som vi känner med öppna gränser för pengar, vapen, knark och lönedumpning. Vidare hör vi om det som överskottsmål i offentliga finanser vilket ger nerdragningar och försämringar.

På jobbet har ni kanske hört att New Public Managements (NPM) gäller. Inom vården har det gjort att varje avdelning har ett budgetansvar och håller på att fakturera varandra med kostnader för sängar och allt möjligt skit ni kan tänka er. Ni som arbetar under NPM tycker säkert illa om det, eftersom budgeten styr i stället för behov.

Men nu är det inte bara arbetare som är kritiska till NPM. Expertgruppen för offentliga studier i offentlig ekonomi, ledd av Per Molander, har nyligen på uppdrag av finansdepartementet skrivit en 280-sidig rapport som säger samma sak. Nämligen att NPM som skulle effektivisera och spara, inte fungerar som det utlovats.

Egentligen behövs det ingen expertgrupp för att såga marknadstänket inom offentlig sektor. Under de 30 år som detta praktiserats har det skapat en havererad sjukvård och eländig åldringsvård. För att inte tala om skolan, posten, tågen eller bostadsmarknaden.

Hur många ledare och nyhetsklipp som än säger att ”privatiseringar” av offentlig verksamhet gör den effektivare, så stämmer det inte med verkligheten. Ett brev är inte säkert på posten längre. Och alla begriper att om det varje dag kör två postbilar i stället för en på grusvägarna på Söderslätt är det inte effektivare! Socialdemokraternas och Vänsterpartiets tal om begränsningar av vinsterna i välfärden räcker inte. De angriper inte själva problemet, som är själva privatiseringarna.

Per Molanders utredning får inte mycket plats i nyheterna men frågan diskuteras ute bland arbetare i Sverige. Befria offentlig sektor från NPM och privatiseringar. Låt behoven styra och gör vården och skolan säker för patienter och elever, inte för privata bolagsägare.