GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lärarna – grunden för kunskap och demokrati

Den 5 oktober firar vi Världslärardagen. I år uppmärksammar vi särskilt skolans och lärarnas betydelse för demokratin.
Publicerad 5 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På varje skola måste det finnas tillräckliga resurser så att arbetssituationen blir hållbar och att alla elever får det stöd de har rätt till, skriver två lokala representanter för Lärarförbundet.
På varje skola måste det finnas tillräckliga resurser så att arbetssituationen blir hållbar och att alla elever får det stöd de har rätt till, skriver två lokala representanter för Lärarförbundet.Foto: Alexander Olivera/TT

Det saknas lärare i världen. 250 miljoner barn saknar i dag förutsättningar att gå i skolan. För att ge dem alla en bra utbildning skulle miljontals lärare behöva anställas. Utbildning och kunskap lägger grunden för demokratin, och lärare har en avgörande roll i att uppnå utbildning av god kvalitet. Det gäller inte minst i tider av osäkerhet och stora samhällsutmaningar. Mot förfalskade eller snedvridna nyheter hjälper bara kunskap och källkritik. Därför är vi lärare en av samhällets viktigaste resurser.

Men för att kunna lyckas i vårt viktiga uppdrag behöver lärarna få mycket bättre förutsättningar till att göra vårt arbete. Arbetsvillkoren måste förbättras och arbetsbördan lättas genom minskad administration och fler legitimerade kollegor. Vi måste få tid till att planera och följa upp vår undervisning, vilket är avgörande för utbildningens kvalitet. På varje skola måste det finnas tillräckliga resurser så att arbetssituationen blir hållbar och att alla elever får det stöd de har rätt till.

”Men för att kunna lyckas i vårt viktiga uppdrag behöver lärarna få mycket bättre förutsättningar till att göra vårt arbete.”
Therese Bergman och Maria Solis, Lärarförbundet Trelleborg

Den försämrade likvärdigheten och växande klyftorna i skolan är ingen bra grogrund för en stark demokrati. Skolmisslyckanden och det utanförskap de medför, leder till minskad delaktighet och vilja att påverka samhällsutvecklingen. Vi behöver ge alla elever, oavsett bakgrund, likvärdiga möjligheter att lyckas i skolan. Det har ni, nyvalda politiker i Trelleborgs kommun, möjlighet att bidra till de kommande fyra åren.

På Världslärardagen skickar vi också en tanke till alla våra kollegor runt om i världen, som varje dag gör sitt yttersta för att ge våra barn och unga kunskap och utbildning. Utan er vore världen en sämre plats.

Therese Bergman och Maria Solis, Lärarförbundet Trelleborg