Annons

Lärarförbundet efterlyser modigare politiker

Fler måste lockas att vilja bli lärare och lärare måste känna att det lönar sig att stanna kvar i yrket. Därför måste lönerna höjas så att vi inte står utan utbildade lärare i framtiden. Det skriver Sofie Paxer, ordförande för Lärarförbundet i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 21 juni 2011
”Sätt Trelleborg på kartan genom att göra det som partikamraterna i Stockholm pratar om! Satsa på kraftigt höjda lärarlöner!”
”Sätt Trelleborg på kartan genom att göra det som partikamraterna i Stockholm pratar om! Satsa på kraftigt höjda lärarlöner!”Foto: 

I fredags sprang årets studenter ut på trappan, fyllda av förväntan inför det vuxenliv som väntar dem. De har genomfört tre års gymnasiestudier, nio års studier i grundskolan och förskoleår där de lärde sig de allra första grunderna. Under denna tid har de undervisats, vägletts och stöttats av engagerade och kunniga, men dåligt betalda lärare.

Nu går studenterna vidare till högskolestudier och yrkesliv i en mängd olika branscher. Många av dem kommer snart att tjäna mer än de lärare som lärt dem så mycket. Alltför få studenter kommer dock att välja läraryrket. Idag är det i princip en sökande per plats på lärarutbildningarna. En anledning till detta är de låga lärarlönerna. Att utbilda sig till lärare är en förlustaffär. De som valt att utbilda sig till civilingenjörer eller systemvetare tjänar varje månad

Annons

10 000 kronor mer än de som valt lärarhögskolan. Det rör sig om flera miljoner under ett helt yrkesliv!

Också de som redan är lärare har tröttnat. 4 av 10 överväger att lämna yrket. Den viktigaste orsaken är lönen, enligt en undersökning som Lärarförbundet publicerade i våras. Sveriges lärare visar nu sitt missnöje i demonstrationer i stad efter stad. På måndagen tågade Trelleborgs lärare till kommunfullmäktige för att visa sitt missnöje. Om inget görs åt detta kommer vi stå utan utbildade lärare om några år! Fler måste lockas att vilja bli lärare och lärare måste känna att det lönar sig att stanna kvar i yrket.

Våra regeringspolitiker, utbildningsminister Jan Björklund (FP) och finansminister Anders Borg (M), har under den senaste tiden båda uttalat stöd för höjda lärarlöner. Utbildningsdepartementets ordförande, Margareta Pålsson (M), har i en debattartikel i Trelleborgs Allehanda den 28 april i år framfört vikten av att höja lärarlönerna.

Nu efterlyser Lärarförbundet modiga politiker som tar sitt ansvar. Det är hög tid att höja lärarlönerna så att även framtidens studenter kan blicka tillbaka på en lärorik skolgång med kunniga och engagerade lärare.

Sätt Trelleborg på kartan genom att göra det som partikamraterna i Stockholm pratar om! Satsa på kraftigt höjda lärarlöner!

Sofie Paxer

ordförande

Lärarförbundet i Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons