Lärare måste diskutera Facebook
Genom att lyfta frågan om sociala medier vill vi sätta ljuset på behovet av att lärare, elever och föräldrar diskuterar hur man förhåller sig till de sociala medierna. I takt med att en ny, ung lärargeneration kommer till skolan måste dessa mediers möjligheter diskuteras, men också risker och behov av begränsningar.
1 500 elever, föräldrar och lärare har fått svara på frågor om sociala medier, om elev- och lärarkontakter på communities som exempelvis Facebook. 87 procent av de tillfrågade eleverna har en profil på någon community. 57 procent av de tillfrågade lärarna har en profil.
En helt ny dimension i relationen mellan lärare och elever väcker viktiga frågor. Nu kan lärare och elever följa varandra utanför skoltid. Men var går gränsen mellan det privata och det professionella?
Enligt vår rapport är eleverna mer positiva till att vara ”vänner” med sina lärare i communities än vice versa. 73 procent av eleverna skulle acceptera en vänförfrågan från en lärare, 47 procent kan själva tänka sig att fråga och 18 procent har själva frågat. 20 procent av lärarna tror att de skulle acceptera en vänförfrågan från en elev, sju procent kan själva tänka sig att fråga och endast två procent har själva frågat en elev. Det främsta skälet – för både lärare och elever – till att inte vilja ha kontakt är integriteten.
Elever, lärare och föräldrar är också överens i fråga om att hur elever uppför sig i sociala medier utanför skoltid inte är lärarnas ansvar. Istället betonar de föräldrarnas och elevernas eget ansvar.
Sociala medier handlar inte bara om sociala kontakter. De öppnar arenor för undervisning – där elever och lärare kan mötas utanför skoltid. Undersökningen visar att elever, lärare och föräldrar är överens om att kontakt mellan elev och lärare via sociala medier främst ska stödja elevernas kunskapsinhämtning. Även här väcks frågor. Hur ska till exempel lärare förhålla sig till elever som hör av sig via sociala medier utanför arbetstid med läxfrågor.
Lärarnas Riksförbund har ett förslag om att vissa kommuner inrättar så kallade kunskapsjourer. Där skulle gymnasielärare kunna arbeta med dessa frågor för att hjälpa elever med kunskapsfrågor efter skoltid.
Vårt förslag är att kommunerna satsar på ett ”Lärarandelyft” där den här typen av kunskapsjourer kan vara en del. Just gymnasielärare är en grupp som riskerar att bli uppsagda när årskullarna sjunker.
Sociala medier erbjuder ger nya sätt att undervisa. Detta ska bejakas. Men de kan aldrig ersätta det personliga mötet mellan lärare och elev. Ju mer arbete som förläggs till internet, desto viktigare blir också mötet med läraren.
Sveriges lärarkår och elever måste finna sätt att hantera de sociala medierna och acceptera att det finns helt nya möjligheter att tillgodose elevernas kunskapsbehov.
Metta Fjelkner
ordförande Lärarnas Riksförbund