Annons

”Lärare kan snart komma att bli en bristvara”

Skolorna i Trelleborgs kommun är åter fulla av elever, som arbetar med att lära sig allt det som kursplaner och läroplaner föreskriver.
Debatt • Publicerad 6 september 2011

Undervisningen leds av kompetenta och engagerande lärare. Än så länge ... För lärare kan snart komma att bli en bristvara!

I våras visade Lärarförbundets undersökning att 4 av 10 lärare överväger att lämna yrket. Den viktigaste orsaken är de låga lönerna. Lärare tjänar idag 10 000 kronor mindre per månad än dem som istället utbildat sig till civilingenjörer eller systemvetare. Efter 15 år i yrket tjänar svenska grundskollärare sämre än i många andra länder. När OECD rankar lärarnas löner hamnar Sverige på plats 23 bland 32 länder.

Annons

Studenterna på landets högskolor har insett att det är en förlustaffär att utbilda sig till lärare. Köerna till lärarutbildningarna är alldeles för korta. Faktum är att det på de flesta håll knappt är några köer alls! Söktrycket till lärarutbildningarna har stadigt minskat de senaste åren. Om utvecklingen fortsätter som den varit de senaste 25 åren kommer den sista behöriga förstahandssökanden att antas till lärarutbildningen år 2028.

I år genomförs en rad reformer av den svenska skolan. Nu införs nya läroplaner, nya kursplaner, nytt betygsystem, ny skollag och lärarlegitimationer. Men en viktig reform saknas fortfarande, den om lärarnas löner. Om vi ska ha kompetenta och skickliga lärare även i framtiden är det hög tid att göra något nu. De bästa studenterna måste lockas att välja lärarutbildningen. De som funderar på att överge läraryrket måste lockas att stanna kvar.

Läraryrket är ett av Sveriges viktigaste yrken. Lärarna och skolan är själva grunden till att Sverige kan fortsätta att vara en kunskapsnation. Vi har inte råd att stå utan kompetenta lärare i framtiden. Det är hög tid att satsa rejält på lärarnas löner!

Sofie Paxer

Lärarförbundet i Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons