Annons

Landsbygden spelar en central roll i det svenska samhället!

I dessa tider kan man konstatera att utvecklingen ökar avståndet mellan stadsdelar, mellan orter och mellan stad och landsbygd.
Publicerad 9 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pensionärer drabbas särskilt eftersom det är en grupp som deltar i diverse folkbildande studiecirklar. Det handlar ofta om att vidareutveckla sig som människa och finna nya kompetenser genom hela livet, skriver Ola Olsson (C). ARKIVBILD
Pensionärer drabbas särskilt eftersom det är en grupp som deltar i diverse folkbildande studiecirklar. Det handlar ofta om att vidareutveckla sig som människa och finna nya kompetenser genom hela livet, skriver Ola Olsson (C). ARKIVBILDFoto: Anders Karlsson

I stora delar av vårt land finns oro för utvecklingen och det blåser konservativa vindar.

Inför valet framställde KD och SD sig som de stora landsbygdspartierna men när valet är över så är det återigen Centerpartiet som driver de frågor som rör landsbygden. Går man igenom riksdagsarbetet vad gäller bredbandsutbyggnad, service på landsbygden, lantbruk och att man ska kunna leva i hela landet så kan man konstatera att merparten av förslagen för att driva hela Sverige framåt kommer från Centerpartiet.

Annons

Regeringens budget är nu publicerad och visar på den lägsta tillväxten i EU. Skola och vård behöver mer resurser och tilldelningen är en bråkdel av deras behov. En genomgången grundskola med godkända betyg är den bästa åtgärden för att skydda och hjälpa ungdomar från att hamna snett i livet.

”En genomgången grundskola med godkända betyg är den bästa åtgärden för att skydda och hjälpa ungdomar från att hamna snett i livet.”
Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

SD:s krav på en mindre folkbildning verkar inte regeringen kunna stå emot och det är i högsta grad ett dråpslag mot landsbygden. Det är på landsbygden som folkbildningen har störst betydelse. I våra närmare 160 landsbygdskommuner är andelen studiecirkeldeltagare dubbelt så stort som i storstäderna. Bildning och folkbildning ger viktiga kunskaper och här plockar regeringen bort en miljard under tre år från folkhögskolor och studieförbund under ledning av Liberalerna som förmodligen är hårt hållna av SD. Denna neddragning drabbar landsbygden och pensionärer drabbas särskilt eftersom det är en grupp som deltar i diverse folkbildande studiecirklar. Det handlar ofta om att vidareutveckla sig som människa och finna nya kompetenser genom hela livet. En annan grupp som drabbas hårt är personer med funktionsvariationer, som i oerhört många fall kunnat utvecklas genom studiecirklar och annan verksamhet i studieförbunden.

Nedmonteringen av bildningen och folkbildning gör vår stad och landsbygd fattigare och det motsvarar en halv promille av statsbudgeten. Det känns därför som en mycket märklig prioritering att man i stället sänker skatten på snus med närmare 3 kronor.

Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons