Annons

Lägre lärartäthet på fristående skolor

Min uppfattning är att ekonomisk konkurrens inte hör hemma i skolvärlden, detta är ett marknadsjippo som innebär att företagare skall tjäna pengar på utbildning av våra barn och dessutom lägga våra skattepengar i sin egen börs.
Debatt • Publicerad 29 april 2010

Styrkan i utbildning är att personer med olika uppväxt, familjeförhållande och ekonomi kan tillsammans ge varandra erfarenheter och värderingar som ger eleven en bra och funktionell situation i sin vidare utveckling. Detta fungerar bra i kommunala skolor. Kommunen skall ha det praktiska ansvaret för övervägande delen av skolorna.

I Skolverkets lägesbedömning 2009 skriver man att ”andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen är i fristående grundskolor 66,9 procent och 86,6 procent i de kommunala grundskolorna.”

Annons

Vidare står det i rapporten att ”andelen lärare per 100 elever är för fristående grundskolor 7,6 respektive 8,4 för kommunala grundskolor.”

Skolverket skriver också att det bara är tre procent av lärare från fristående skolor som deltagit i skolverkets lärarfortbildning medan sex procent från kommunala skolor.

Jag hoppas att föräldrarna tänker efter innan de accepterar att lämna sina barn i fristående skolor.

Det finns således tydliga skillnader mellan kommunala och fristående skolors kvalitet.

De aktioner som idag pågår från företagare om privatisering av skolorna visar hur ogenomtänkt man agerar.

Willy Olsson

socialdemokrat i Vellinge

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons