Annons

L:s 180-gradiga sväng gör att kulturskatt får köras på tippen

På sommaren 2022 ställer Henrik Silverstolpe (L) med flera en interpellation i kommunfullmäktige till M och KD med rubriken ”Hur tänker M och KD rädda Anderslövs museum från det kaoset man skapat?”
Publicerad 1 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hade (L) levt upp till sin ståndpunkt i interpellationen så hade frågan om museets framtid varit löst, skriver Styrelsen för Kulturgruppen Anderslöv och bygden, genom Rolf Olsson, ordförande.
Hade (L) levt upp till sin ståndpunkt i interpellationen så hade frågan om museets framtid varit löst, skriver Styrelsen för Kulturgruppen Anderslöv och bygden, genom Rolf Olsson, ordförande.Foto: Tomas Nyberg

I interpellationen beskriver de om det unika landsbygdsmuseum som ideella krafter har skapat under många år. Jag har inte tagit del av svaret på interpellationen.

Men när förslaget om att göra Anderslövs museum till en filial till Trelleborgs museum i togs upp i kultur- och fritidsnämnden röstade (L) märkligt nog emot förslaget.

Annons

Kommunalråd och oppositionsråd har varit på guidad visning på vårt museum för att bilda sig en uppfattning om samlingarna. Vid efterföljande samtal om att bevara museet någon form, såg kommunalråden ingen möjlighet eftersom beslutet redan är fattat.

”Men när förslaget om att göra Anderslövs museum till en filial till Trelleborgs museum i togs upp i kultur- och fritidsnämnden röstade (L) märkligt nog emot förslaget.”
Styrelsen för Kulturgruppen Anderslöv och bygden, genom Rolf Olsson, ordförande

Då säger Silverstolpe att vi har blivit av med Klagstorp och nu är det Anderslövs tur för man kan inte ha museer i varje by. Underförstått att det bara är Trelleborgs stads industriella utveckling som är värdefull, inte hur man levde på landsbygden.

Jag har hört uttrycket förr: vända kappan efter vinden. Detta passar väl in här.

Hade (L) levt upp till sin ståndpunkt i interpellationen så hade frågan om museets framtid varit löst. Nu när man svängt 180 grader så får denna kulturskatt med handlingar från 1600-talet köras till tippen. Vilket alla våra besökare är bekymrade över.

Styrelsen för Kulturgruppen Anderslöv och bygden, genom Rolf Olsson, ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons