Kyrkans uppmaning – hjälp till att räkna igelkottar
I år valde vi att även uppmärksamma en annan jätteviktig del av den biologiska mångfalden i Sverige – nämligen igelkotten.
Många av de 80-talet besökarna vid slåttergillet sade sig ha sett igelkottar denna sommar och det är ju riktigt glädjande.
Igelkotten, som har funnits i 30 miljoner år, minskar nu rejält i antal och är rödlistad. Vägtrafiken, alltför välskötta och stensatta trädgårdar och nu även robotgräsklipparna är farliga hot mot igelkottarna.
Liksom våra trädgårdar kan våra kyrkogårdar utgöra viktiga överlevnadsmiljöer för igelkotten, inte minst i städerna, om vi där väljer att behålla häckar och buskage där den kan övervintra och gå i idé.
Nu har Världsnaturfonden, WWF, bestämt sig för att räkna igelkottar för att hjälpa forskare att få en bild av hur många igelkottar det egentligen finns i Sverige. Det sker under igelkottveckan 12-18 augusti. Då kan vi alla hjälpa till och rapportera in de igelkottar vi ser – levande eller döda – i trädgården, på gatan eller i parken där vi bor.
Mer information finns på Världsnaturfondens hemsida om hur man gör för att registrera in de igelkottar man ser (eller inte ser) under veckan.
Hoppas att vi tillsammans kan hjälpa igelkotten att överleva som art i många, många år till.
Anitha Ljung (S), vice ordförande i kyrkorådet Trelleborgs församling