Annons

Kustvinds löften – för bra för att vara sant?

Svar till Magnus Jiborn, vd Kustvind (den 13 augusti):
Beddingestrand • Publicerad 26 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraft i Öresund. Kustvind vill bygga åtta kilometer ut i havet mellan Smygehamn, Beddingestrand och Abbekås.
Vindkraft i Öresund. Kustvind vill bygga åtta kilometer ut i havet mellan Smygehamn, Beddingestrand och Abbekås.

Magnus Jiborn, vd för projekteringsbolaget Kustvind lockar i en replik den 13 augusti med lägre elpriser för villaägare och företagare i hela Skåne samt minskat beroendet av rysk olja och gas, om vi accepterar att ett antal vindkraftverk syns från land.

Ett sådant erbjudande känns onekligen lockande. Men låter det inte lite för bra för att vara sant?

Annons

Kustvind och dess lobbyister använder höga elpriser och Putins krig för att skrämma vanliga människor och få Skurups och Trelleborgs kommuner att acceptera havsbaserad vindkraft med argument som att vi måste minska beroendet av rysk gas och skynda på klimatomställningen – samtidigt som bolaget säljer in sitt projekt som lösningen på Skånes energiförsörjning.

Påståenden om att havsbaserad vindkraft snabbt ger ny billig el stämmer inte.

Processen med att bygga nya vindkraftsanläggningar tar lång tid, även nära kusten. Från att Vattenfall sökte tillstånd för sin anläggning på Kriegers flak till att den levererar el, 2028, kommer det ha tagit 26 år.

Danmark och Tyskland lyfts ofta fram som framgångsexempel för vindkraft. Men just dessa länder hade under första kvartalet 2022 några av EU:s högsta elpriser.

Marginalkostnaden för att producera vindkraftsel är låg, men ger inte invånarna i Skåne lägre elpris. Elpriset blir inte lägre bara för att Kustvinds vindkraftverk ligger 8 kilometer från kusten istället för 22-30 kilometer ut.

Vindkraften ger heller inte ett lägre elpris till oss konsumenter jämfört med el som produceras till exempel i ett kärnkraftverk.

Det fungerar inte så på den svenska elmarknaden, framför allt inte i södra Sverige som är tätt ihopkopplat med bland annat Tyskland. Fråga gärna de som bor i Skanör om de får ett lägre elpris tack vare att vindkraftverken på Lillgrund är nära kusten (cirka 10 kilometer ut). Naturligtvis betalar alla vi som tillhör elområde 4 samma elpris, oavsett varifrån elen kommer.

Motståndet mot projektet handlar inte om utsikten. Kustvinds projekt ligger extremt nära kusten, bara 8 kilometer, med kraftverk lika höga som Eiffeltornet. Kustområdet är unikt och utgörs av välbesökta och mycket uppskattade strandnära rekreationsområden, som skänker stor livskvalitet. Därför berör projektet betydligt fler människor i Skurup och Trelleborg än de som bor nära havet.

Enligt Magnus Jiborn behöver vindkraft byggas både nära kusten där kostnaderna är lägre och tidshorisonten kortare, och längre ut i havet med större möjligheter på längre sikt. Men så nära som 8 kilometer från Sydkusten är inget som behövs.

Enligt Kustvinds egna beräkningar kan bolagets nya etablering tillföra södra Sverige energi motsvarande uppvärmning av 100 000 villor, vilket förstås bara gäller när det blåser. Det är lite jämfört med andra projekt som planeras längre ut från Skånes kust och utanför sjöterritoriets gräns i havet (22 kilometer från land). Kapaciteten från ett av dessa projekt kan enligt vindkraftsbolaget OX2 värma upp motsvarande 1,5 miljoner hushåll. Vattenfalls anläggning på Kriegers flak (30 km från kusten) får en kapacitet motsvarande 500 000 villor.

Annons

Det går alltså utmärkt att bygga havsbaserad vindkraft längre ut än 8 kilometer från kusten, med ett mycket större tillskott av ny el för södra Sverige. Stora negativa konsekvenser för ovärderliga rekreationsområden, människor, djurliv och natur gör också att havsbaserad vindkraft ska byggas längre ut från kusten. Annars är det inte hållbart.

Rickard Nilsson, ordförande i Föreningen Rädda sydkusten och bor i Beddingestrand

Marie-Louise Borg, styrelsemedlem i föreningen Rädda sydkusten och bor i Abbekås

Annons
Annons
Annons
Annons