Kusten kan ge stora intäkter

Så sitter vi snart där snart vid kvällskoppen, tittar på allsång på Skansen och nynnar med i Lasse Berghagens härliga beskrivning av vår ömsinta relation till havet, Stockholm i mitt hjärta. När får Trelleborgskusten en lika kärleksfull hyllning?
Debatt • Publicerad 14 juni 2013
Den strandrelaterade turismen i Trelleborgs kommun för 2007 uppgick till 130 miljoner kronor, medan Ystads motsvarande turism uppgick till 440 miljoner kronor, enligt skribenterna.
Den strandrelaterade turismen i Trelleborgs kommun för 2007 uppgick till 130 miljoner kronor, medan Ystads motsvarande turism uppgick till 440 miljoner kronor, enligt skribenterna.Foto: 

För det är ju inte det att vi inte älskar vårt unika brackvattenhav. När Beddingestrandsborna i vintras i en designdialog fick jobba med hur samhället kan utvecklas blev närheten till havet och stranden ankarfrågor. Förslaget i sig innebar en tydlig markering av hur vi medborgare vill behålla den historiska karaktären och själen av fiske, bad och turism i framtida bebyggelse och utveckling. Men när kommer framtiden till Beddingestrand?

I Trelleborgspolitiken finns en gryende medvetenhet. Tekniska nämndens ordförande Eric Samuelsson pekade i april förtjänstfullt på behovet av åtgärder som förstärker bilden av Trelleborg som kuststad. Satsningar som är en stor del av det som skapar bilden av Trelleborg, nämligen det gröna (parker), det hårda (vägar) och det våta (stränder).

Siffror från TEM 2010 Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av Turismen i Trelleborgs kommun inklusive åren 2001-2009 från Resurs AB (2011), visar att den strandrelaterade turismen i Trelleborgs kommun för 2007 uppgick till endast 130 miljoner kronor, medan grannkommunen Ystads motsvarande turism uppgick till 440 miljoner kronor, för att inte tala om Halmstad, där den strandrelaterade turismen uppgick till hela 2 580 miljoner kronor! Det finns mycket att göra för Trelleborg!

Vi som företräder Beddingestrands bad- och bryggförening och Beddinge Strandskyddsförening har ett förslag. Förstärk bilden av Trelleborgs kommun genom konkreta satsningar i en samlad strandplan.

 Vidta akuta åtgärder enligt Swecos rapport Stranderosion i Trelleborgs kommun, bland annat genom att skydda bebyggelse, avloppsledningar och vägar.

 Fortsätt det angelägna arbetet med att förbättra kommunens reningsverk och enskilda avlopp.

 Höj standaren på stränderna generellt. Öka tillgängligheten och marknadsför stränderna bättre!

 Gör klar utredningen om Beddingebryggan. Hundratals privatpersoner, föreningar och företag väntar på ett investeringsbeslut.

 Förbättra strandrensningen och toaletter är också angeläget.

Vi samspelar gärna i dessa frågor som tar framtiden till både Beddingestrand och Trelleborgs kommun som helhet, både för boende som besökare. Och vem vet, kanske vi även får sitta där på stranden och nynna på en trelleborgsk hyllningssång som inte rimmar på tång?

Nilla Olsson
Per-Anders BengtssonBeddinge StrandskyddsföreningUlf Jobacker Beddingestrands Bad- och bryggförening
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.