Annons

Kulturfattiga elever i Trelleborg

Alla barn och unga borde få möjligheten att garanteras ett rikt kulturutbud både genom eget skapande och även som publik. I dagsläget finns det ingen garanti för detta i Trelleborgs kommun.
Debatt • Publicerad 3 oktober 2013
Hur länge skall eleverna behöva vänta på en kulturgaranti? undrar skribenten.
Hur länge skall eleverna behöva vänta på en kulturgaranti? undrar skribenten.Foto: Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Socialdemokraterna lade redan i februari 2012 fram ett förslag i kulturnämnden för att utreda möjligheterna för en kulturgaranti för barn och unga. Nämnden gav kulturchefen i uppdrag att undersöka förutsättningarna för en kulturgaranti. Förslaget gick sedan vidare till bildningsnämnden men se där tog det stopp. Efter mer än ett år finns det fortfarande inget svar från bildningsnämnden.

Hur länge skall eleverna behöva vänta på en kulturgaranti? Varför drar bildningsnämnden ärendet i långbänk?

Annons

I Ystad antog man en kulturgaranti för eleverna redan 2010. Den innebär bland andra alla barn mellan fyra år och årskurs nio får en kulturupplevelse per läsår. Det kan handla om teater, konsert, konst och besök på museum. I Trelleborgs Allehanda (den 18 september) konstaterades det att en kulturgaranti I Ystad endast skulle kosta 500 000 kronor per år. I Trelleborg har man kommit fram till att kostnaden skulle bli 768 000 kronor per år. Med 4 209 barn och unga blir det en kostnad på 182 kronor per elev och år. Det är en väldigt liten kostnad för att tillgodose elevernas möjlighet att njuta av olika kulturformer.

Socialdemokraterna vill att alla elever vid grundskolan skall garanteras ett rikt kulturutbud. De skall få uppleva musik, teater- och dansföreställningar, konst, litteratur, film och kulturarv av professionella utövare. Kultur är ett viktigt utbud i arbetet för ett öppet och tolerant samhälle.

I ovanstående refererade tidningsartikel säger ordförande för kulturnämnden, Love Nilsson (MP), att ärendet utreds i förvaltningen men han kan inte säga när det skall bli aktuellt med en kulturgaranti i Trelleborg. Beslutet om utredning fattades i april 2012. Hur länge ska det få ta att utreda detta ärende?

Socialdemokraterna förutsätter nu att Lars Mikkelä (M), ordförande i bildningsnämnden och Love Nilsson snarast ser till att eleverna i Trelleborg kan få njuta av fler kulturupplevelser och ordnar så att kulturgarantin kommer på plats.

Nilla Olsson
Solveig LundgrenSocialdemokraterna Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons