GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kulturen får stå åt sidan igen!

Konserterna får inte längre plats i den nya Västervångshallen (TA den 24 maj).
Publicerad 5 juni 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett av kulturarrangemangen som hållits i Västervångshallen. Artisten Anna Bergendahl på scen med Trelleborgs Musikkår i april i år.
Ett av kulturarrangemangen som hållits i Västervångshallen. Artisten Anna Bergendahl på scen med Trelleborgs Musikkår i april i år.Foto: Peter Löfqvist

Efter endast tre konserter konstaterar kultur- och fritidsnämnden att det nu är slut med kulturevenemang. Ett av argumenten är att det behövs en vecka för omställning för arrangemangen. Västervångshallen är en modern anpassad specialbyggd hall med teknik som ljud, ljus och ridåer just för kulturutövning. En omställning bör inte ta mer än ett dygn, annars är det något som är fel!

Det står också i artikeln att evenemangen krockar och det är nog den främsta anledningen. Att inte hallen kan utnyttjas på samma sätt när ett kulturevenemang arrangeras måste funnits med i beräkningen från början, det kan inte kommit som någon överraskning.

Vidare är argumenten att skolan får stå till sidan just vid kulturevenemang, det är också något som man vetat om från början eller användes kulturen för att få igenom bygget? Argumenten är mycket dåliga och tunna. De båda förvaltningarna behöver sätta sig ner och diskutera och planera med sina kalendrar för att tillgodose båda parter.

”De båda förvaltningarna behöver sätta sig ner och diskutera och planera med sina kalendrar för att tillgodose båda parter.”
Lars Hemzelius, Sophia Böös och Anders Ahvander, kulturgruppen i Vårt Söderslätt

Vi i Vårt Söderslätt vill omedelbart påbörja en planering och projektering för ett 3K-hus det vill säga Kultur, Konsert och Kongress. Kulturen har länge fått stå tillbaka i Trelleborg och får fortsätta göra det. Ett kulturhus skulle inte bara stimulera trelleborgarna med kultur utan locka utomstående besökare till Trelleborg om det sköts på rätt sätt. Att lägga in en konserthall i den nya idrottsstaden är något som vi i Vårt Söderslätt inte förespråkar. Då är vi åter tillbaka på ruta ett och kulturen får stå tillbaka när evenemang krockar. Detta vill vi i Vårt Söderslätt på alla sätt undvika. Kulturen behöver en anpassad byggnad, ett 3K hus så att kultur kan utövas på riktigt! Behoven och efterfrågan måste prioriteras. Det är hög tid att satsa resurser på kulturen och sätta igång nu! Får inte kulturen plats på Västervångshallen kan de saker som investerats användas och tas tillvara till kulturen på annan plats, på så sätt sparas det pengar till kulturkassan. Kulturen behövs för att locka folk till vår kommun så låt oss tillsammans se till att kulturen får sitt rättmätiga utrymme.

En stad utan kultur är en död stad!

Lars Hemzelius, ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Sophia Böös

Anders Ahvander

kulturgruppen i Vårt Söderslätt