Annons

Kultur kostar, men spa kan bli kostbart

Den moderata majoriteten i Vellinge kommun har beslutat att Naturum och Falsterbo Konsthall ska läggas ner från årsskiftet.
Publicerad 26 september 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan-Åke Hillarp ser många vinster med att behålla Falsterbos Naturum.Foto: Hanna F.Ellborg

Personalen varslades häromdagen. En privat aktör ska ta över och driva restaurang och konferenser i de nuvarande lokalerna tills man byggt ett hotell med spa ihop med den nuvarande byggnaden. Vi har redan hotell med spaavdelning och konferens på Näset. Nyss lades en sådan anläggning ner. Tidigare nöjesetablissemang på stranden kostade kommunen skattepengar. Man hoppas i stället att tjäna på uthyrning av det nya anläggningen.

Det vet väl alla att Naturum kostar, eftersom Naturvårdsverket oftast bara delfinansierar sina Naturum. Men vad ger Naturum? Det första är en flaggning för att det finns intressant och värdefull natur i området där detta är beläget. Det är alltså i sig en kvalitetsstämpel.

Annons

Naturums uppgift är att sprida kunskap om närnaturen och skapa intresse för denna. Naturum ska också lära ut hur vi skapar ett hållbart samhälle och ett förhållningssätt till nedskräpning, giftspridning och annan förstörelse av våra liv och vår planet.

Sådant kostar, men ger mycket igen även om det inte direkt syns i kommunens kassakista. Samma är det med konsthallen. Den är ingen kassako som bara producerar utställningar med de mest gångbara och säljande konstnärerna, som kan ge inkomster genom förmedlingsprovisioner. Uppgiften är att väcka intresse och också inspirera till eget skapande såväl bland barn som vuxna även om det för de flesta bara kommer att leda till bilder, skulpturer och konsthantverk som aldrig kommer utanför skaparens hemväggar. Men det ger tillfredsställelse och skänker avkoppling. Det är en form av friskvård precis som den Naturum står för. På Strandbaden i Falsterbo finns natur och kultur i skön förening!

I dagens grundskola har biologilärarna i stort sett dött ut. Vem ska då lära ungarna naturens ABC? Här är kommuner med Naturum lyckligt lottade, som får ett välkommet och viktigt extrastöd till dagens biologitorftiga naturkunskap. Att slänga bort resurser till förmån för ett ekonomiskt osäkert projekt som ett hotell med spa tyder på en våldsam och övernaturlig tro på framtiden. Borde inte i en framtidstro ligga ett intresse i att unga individer i första hand blir kreativa, kunniga, kritiska, självständiga, frimodiga och får ett demokratiskt synsätt. Allt som leder mot dessa mål är en vinst för samhället även om den kostar pengar.

Tyvärr var Vellinge kommun redan från början snål. Falsterbo Naturum är troligen Sveriges minsta.

Nu har ju även den närmaste naturen utnyttjats direkt av personalen för att visa och lära ut vad tallskog, sanddyner, en liten damm och hav kan erbjuda i form av arter och ekologi. Detta har utnyttjats av många barn och vuxna men också av skolklasser och turistgrupper.

Jag fick i helgen Vellingemoderaternas reklamblad i brevlådan. I detta står det bland annat under rubriken "Vi håller vad vi lovar”: ”Värna och vårda kommunens unika natur”. Det var den enda av 68 punkter som inte direkt eller indirekt syftar till urbanisering.

Planerna på nedläggningen kommer upp på kommunfullmäktigemötet på måndag den 28 september.

Behåll Naturum och konsthall. Satsa mer på dem! De ger mer till samhället än bastu, knådning, mat och dryck.

Även om de senare i sig också har vissa förtjänster.

Du som läser detta skriv gärna ett vykort till Vellinge kommun och tala om vad Du tycker om nedläggningen av Naturum och konsthallen. Du behöver bara skriva att Du protesterar mot nedläggningen av Falsterbo Naturum och konsthall och skriva under med namn, namnförtydligande och adress. Adressaten är Vellinge kommun, Norrevångsgatan 3, 235 81 Vellinge. Alla protester måste diarieföras.

Annons

Jan-Åke Hillarp

vice ordförande i Måkläppsföreningen

tillsynsman på säl- och fågelskyddsområdet Måkläppen

av länsstyrelsen utsedd naturvårdsvakt för Flommens naturreservat och Måkläppen

Annons
Annons
Annons
Annons