Annons

Kultur är en del av friheten i livet

Det sista året har det debatterats flitigt huruvida dragqueens ska få läsa sagor för barn eller inte.
Publicerad 24 maj 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dragqueenartister arbetar med show och underhållning. De läser sagor för barn på ett sätt som barn tycker är spännande – många barn gillar färg, fläkt och uttrycksfull inlevelse. Det är en kulturupplevelse för barnen, skriver tre centerpartister i sitt debattinlägg.
Dragqueenartister arbetar med show och underhållning. De läser sagor för barn på ett sätt som barn tycker är spännande – många barn gillar färg, fläkt och uttrycksfull inlevelse. Det är en kulturupplevelse för barnen, skriver tre centerpartister i sitt debattinlägg.Foto: Nils Sjöholm

Grunden för debatten är att biblioteket i Trelleborg och andra bibliotek i Sverige arrangerat sagostunder där just dragqueens läst sagor för barn. Detta har särskilt sverigedemokrater protesterat högljutt mot. Protesterna grundar sig i illusioner om att barn blir föremål för sexualisering, och har försökt legitimerats av jämförelser med olämpligheten i att nazister skulle få läsa barnsagor.

I ett fritt samhälle ska politiken hålla en armlängds avstånd från kulturen. Vad betyder det egentligen? Jo det beskriver en princip om att kulturens innehåll ska vara fritt från politisk styrning genom att politiken fattar beslut om pengar och anger inriktningar inom kulturområdet. Innehållet i kulturen, eller tillvägagångssätt ska politiken ha en armlängds avstånd till. Det betyder bland annat att politiker inte ska bestämma innehållet i biblioteks eller andra kulturinstitutioners verksamhet. Ett brett utbud av kultur är gynnsamt för samhället, där det finns olika behov och smak.

”Marie von Arnold”
Ulrika Axelsson, Marie von Arnold och Ola Olsson (C)
Annons

Dragqueenartister arbetar med show och underhållning. De läser sagor för barn på ett sätt som barn tycker är spännande – många barn gillar färg, fläkt och uttrycksfull inlevelse. Det är en kulturupplevelse för barnen. Tycker Sverigedemokraterna inte om sagostunderna behöver de inte besöka dem – men de ska inte bestämma om andra får göra det.

Dessa sagostunder är inte farliga för barn. Vad som däremot är farligt, är när dragqueens jämförs med nazister. Jämförelsen är obeskrivligt magstark: nazister bär en vedervärdig historia där dels människor som tillhörde en viss grupp, dels människor som utmanade samhällets stela normer och nazisternas åsikter blev mördade. Något som dragqueens visar är rätten att uttrycka sig, vara sig själv och att få tillhöra samhället. Där det ska finnas plats för alla även om vi är olika, olikheter är något positivt. Det är motsatsen till vad nazister står för.

I kultur finns ett inneboende frihetsvärde. Det är kanske också vad barnen tar med sig från sagostunderna. Kultur är en del av friheten. Centerpartiet har alltid kämpat för den fria kulturen och det kommer vi fortsätta göra även framöver!

Ulrika Axelsson, ledamot för Centerpartiet i kulturnämnden Region Skåne

Marie von Arnold, ledamot för Centerpartiet i kultur- och fritidsnämnden Trelleborg

Ola Olsson, gruppledare för Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons