Annons

Kriminaliteten får inte ta över i Trelleborg

Verklig frihet kräver trygghet. Därför driver vi på för ökad trygghet i hela Skåne – med både järnhandske och lovikkavante. Kriminaliteten får inte ta över i Trelleborg.
Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Verklig frihet kräver trygghet. Därför driver vi på för ökad trygghet i hela Skåne – med både järnhandske och lovikkavante, skriver Louise Eklund och Henrik Silfverstolpe (L) i sitt debattinlägg.
Verklig frihet kräver trygghet. Därför driver vi på för ökad trygghet i hela Skåne – med både järnhandske och lovikkavante, skriver Louise Eklund och Henrik Silfverstolpe (L) i sitt debattinlägg.Foto: Ulf Palm/TT

Det pågår ytterligare en pandemi i Sverige i dag. Det dödliga skjutvåldet har spridit sig som en löpeld från storstädernas utsatta områden till små och mellanstora städer och samhällen. Sprängningarna saknar internationellt motstycke, och under de senaste fem åren har rån mot barn mer än fördubblats i landet.

Kalmar, Eskilstuna och Örebro är några namn på mindre städer där skjutvåldet har gått från noll till hundra det senaste året. Att gängkriminalitet är ett storstadsfenomen stämmer alltså inte längre. Trelleborg kan likväl som Malmö drabbas. Det är mycket allvarligt.

Annons

Den som är rädd, är inte fri. Det vet alla som skyndat hem från sista bussen med nyckelknippan mellan fingrarna och andan i halsen. Eller som har väntat på en polis som inte kunde komma just dit, just då. Ingen ska behöva se sin trygghet försvinna för att kriminaliteten tar över där de bor.

Den grova brottsligheten och gängkriminaliteten är regeringens största misslyckande. I början av 2000-talet låg Sverige i botten när det gällde dödligt skjutvåld i Europa. Sedan 2013 har våldet dock ökat kraftigt och sedan 2018 ligger Sverige i topp.

Samhället kan aldrig acceptera en sådan utveckling. För oss liberaler är det här en frihetsfråga. Det handlar om att alla människor, oavsett var de bor i Skåne, ska ha samma möjligheter och samma rätt till trygghet.

”Att gängkriminalitet är ett storstadsfenomen stämmer alltså inte längre. Trelleborg kan likväl som Malmö drabbas.”
Louise Eklund och Henrik Silfverstolpe (L)

Det kräver att vi ger rättsväsendet rätt verktyg att möta gängkriminaliteten. Samtidigt får vi inte missa det förebyggande arbetet. För oss liberaler är det självklart att vi måste satsa på skolan och stärka socialtjänstens uppdrag. Det barn eller den ungdom som lyckas i skolan blir inte gängkriminell eller lockas till att bränna bilar.

Liberalerna i Skåne vill:

• Satsa på det förebyggande arbetet, skola och socialtjänst, för att stoppa nyrekrytering av barn och unga till kriminella miljöer.

• Skärpa straffen för livsstilskriminella och avskaffa dagens mängdrabatt.

• Utred alla brottsliga handlingar – oavsett ålder.

• Öka antalet poliser i Skåne, samt ge polisen och tullen fler och bättre verktyg i tjänst.

• Underlätta informationsutbyte mellan skola, socialtjänst och polisen.

Annons

Ingen ska behöva se sin trygghet försvinna för att kriminaliteten tar över där de bor.

Henrik Silfverstolpe, ordförande för Liberalerna Trelleborg

Louise Eklund, riksdagskandidat för Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons