Annons

Korrekt avfallshantering – mer än bara politik

På kommunfullmäktige den 27 november stod ett ärende gällande avfallstaxan på dagordningen.
Publicerad 29 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
hanteringen av hushållsavfall och kommunens ansvar för tidningspapper, är komplext, skriver Axel Bengtsson och Sven Tilly, Vårt Söderslätt.
hanteringen av hushållsavfall och kommunens ansvar för tidningspapper, är komplext, skriver Axel Bengtsson och Sven Tilly, Vårt Söderslätt.Foto: Hasse Holmberg / TT

Vårt Söderslätts yrkande var enkelt, att anpassa formuleringarna i avfallstaxan så att de överensstämmer med lagstiftningen. Detta område, hanteringen av hushållsavfall och kommunens ansvar för tidningspapper, är komplext.

Trots att ändringen vi föreslog var minimal och helt i linje med lagstiftningen, möttes vi av motstånd. De styrande partierna valde att rösta nej till vårt förslag. Vår avsikt var inte att skapa ett större politiskt ärende eller framhäva ideologiska skillnader, utan att säkerställa att avfallshanteringen sker korrekt och lagligt.

Annons

Det mest korrekta hade varit att pausa och granska de nya uppgifterna tillsammans med kommunens tjänstemän och jurister för att fatta rätt beslut.

”Är det verkligen styrets avsikt att alla beslut ska behöva prövas i förvaltningsrätten?”
Axel Bengtsson och Sven Tilly, Vårt Söderslätt

Detta är inte bara en fråga om politik, det handlar om att skapa ett gott politiskt klimat och att göra det som är bäst för våra invånare.

Är det verkligen styrets avsikt att alla beslut ska behöva prövas i förvaltningsrätten? Det är dags för fullmäktige att ta ansvar – inte bara för avfallshantering, utan för att leda vår kommun på ett klokt och lagligt sätt.

Axel Bengtsson och Sven Tilly, Vårt Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons