Annons

Kompromissa om mobilförbud i grundskolan

Vi socialdemokrater tycker att vi politiker bör lyssna på personalen och elever på våra skolor.
Publicerad 17 juni 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mobilförbud i skolan är ifrågasatt.
Mobilförbud i skolan är ifrågasatt.Foto: Mattias Mattisson

Vid sammanträdet den 10 april 2019 beslutade bildningsnämnden, efter ett förslag från Moderaterna och Kristdemokraterna, att införa förbud mot mobiltelefoner under skoltid i Trelleborg. Grundskolorna i Trelleborgs kommun har haft mobilfri skoltid sedan augusti 2019.

Kritiken mot förbudet har varit stort, framför allt från lärare och elever på kommunens högstadieskolor. Den utvärdering som har blivit gjord från förvaltningen inför nämndsmötet den 12 maj ger en tydlig bild av att eleverna känner sig åsidosatta och överkörda eftersom de inte har fått vara involverade i framtagandet av riktlinjer. Det har också gått att läsa i lokal press (TA 10/6–21) att eleverna känner sig maktlösa och ej lyssnade på. I samma artikel framkommer det precis som i utvärderingen att lärarna inte heller vill ha detta förbud.

Annons

Vi Socialdemokrater vill att vi politiker lägger prestigen åt sidan och i stället krokar arm i denna fråga och har ett förslag till en kompromiss.

Socialdemokraterna i Trelleborg föreslår Bildningsnämnden:

• Att det generella förbudet mot mobiltelefoner under raster och håltimmar tas bort för elever i Trelleborgs kommuns grundskolor i årskurs 7 – 9.

• Att lärarna och rektorerna får tillbaks sitt mandat att ta beslut i frågan.

• Att bildningsförvaltningen återkommer till bildningsnämnden om ett år med en utvärdering.

Mattias Flisborn Cilla-Dahl Andersson och Monica Carlström, Socialdemokraterna i bildningsnämnden.

Annons
Annons
Annons
Annons