Annons

Kommunerna måste bli mer spännande

De närmaste femton åren går många som arbetar i kommuner och landsting i pension. Samtidigt blir konkurrensen hård om arbetskraften. Många yngre lockas av den privata arbetsmarknaden.
Debatt • Publicerad 14 februari 2011

När man pratar med studenter eller yngre som just kommit ut på arbetsmarknaden så tycker de att det är viktigt att de får kontinuerlig vidare­utbildning i jobbet och att de inte får rutinmässiga arbetsuppgifter. Frågan är om vår kommun och vårt landsting kan erbjuda det?

På många håll kan man redan idag erbjuda spännande jobb med karriärmöjligheter och stor variation. Många offentliga arbetsgivare respekterar också de krav som föräldraskapet ställer när unga föräldrar anställs. Det måste finnas en balans mellan privatliv och arbetsliv, för att und­vika att folk slits ner av för många krav och måsten både från arbetet och familjen. Men på andra håll har man inte kommit lika långt.

Annons

Vad tänker unga i allmänhet på när man säger ordet kommun eller landsting? Tyvärr är det få som förknippar intressanta arbetsuppgifter eller personlig utveckling med kommunsektorn utan man associerar snarare detta med privata arbetsmarknaden.

Men frågar man de unga som redan är anställda i kommunsektorn så är det många som är nöjda, inte minst med den trygghet som en anställning där innebär. Många tycker också att de har intressanta arbetsuppgifter och att deras arbete kommer till nytta i samhället. Däremot är man ibland besviken på löneutvecklingen.

Det här är något att fundera på för våra offentliga arbetsgivare, såväl kommun- och landstingspolitiker, HR/personalavdelningar och inte minst Sveriges Kommuner och Landsting. Ska välfärdssektorn i framtiden klara av att konkurrera med privat sektor om de arbetssökande, så behövs nog en PR-offensiv.

Det behövs en genomtänkt strategi och kanske en gemensam satsning tillsammans med fackförbunden för att visa upp de viktiga och spännande jobb som finns i kommuner och landsting. Inte minst behöver man finnas ute på högskolor och utbildningar och berätta om välfärdsjobben och den insats man själv kan göra för samhället genom arbetet.

Många kommuner och landsting måste bli bättre på att kunna erbjuda varierande arbetsuppgifter, en personlig karriär­utveckling, ett verkligt stöd till de som är chefer och arbetsledare och en bra löneutveckling, annars kommer den privata arbetsmarknaden att vinna slaget om arbetskraften. Finns det en sådan beredskap till förändring i vår kommun och i vårt landsting?

Kenneth Johansson

ordförande

SKTF Söderslättsavdelning 007

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons