Kommunerna kopplar inte lön till resultat
Kommunerna i Sverige, inklusive Trelleborgs kommun, är oförmögna att leva upp till löneavtalet och belöna de lärare där måluppfyllelsen förbättras eller är hög. Vill man åstadkomma ökat förtroende mellan lärare och kommuner måste förbättrade resultat synas i lönekuvertet.
I förhandlingarna om ett nytt läraravtal våren 2010 framförde arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Landsting, stora bekymmer över den negativa resultatutvecklingen i den svenska skolan. I det avtal som tecknades i maj 2010 betonas att: ”Parterna uppmanar till initiativ som leder till förbättrat resultat, ökad måluppfyllelse och förbättrad produktivitet vilket leder till att utfallet överstiger det garanterade utfallet.”
För 2010 utgörs det enligt löneavtalet det garanterade utfallet för Lärarnas Riksförbunds medlemmar av 2,0 procent. I vår granskning visar det sig att i de kommuner där resultatutvecklingen varit mest positiv mellan 2007 och 2009 har löneutfallet 1 april 2010 i genomsnitt uppgått till 2,16 procent.
Motsvarande löneutfall för de kommuner där resultatutvecklingen varit negativ mellan 2007 och 2009 uppgick till 2,15 procent. I Trelleborg blev löneutfallet ynka 2,02 procent trots att det i bildningsnämndens årsanalys/bokslut för 2010 står: ”Mest glädjande under år 2010 var de förbättrade resultaten för elever i skolår 5 och 9. Efter flera års uppgång var det en tydlig tillbakagång 2009. Den verkar dock vara tillfällig eftersom meritpoängsresultaten för vårterminen 2010 var de bästa någonsin /... / Behörigheten till gymnasiet ökade också 2010”.
Den inledande löneöverläggningen mellan Lärarnas Riksförbund och Trelleborgs kommun i 2011 års löneöversyn hålls den 8 april. Nu är det upp till bevis för Trelleborgs kommun!
Löneutfallet är i stort sett identiskt med det golv som siffran i löneavtalet utgör. Det finns alltså i princip ingen koppling mellan resultat och löneutfall för de kommuner där lärarnas insatser lett till en klart positiv resultatutveckling, vilket är själva syftet med rådande avtal.
Lärarnas Riksförbund har också analyserat löneutvecklingen för perioden 2005–2009 i de kommuner som stadigt befinner sig i resultattoppen, och tillhör de bästa 50 kommunerna när det gäller måluppfyllelse. Vår undersökning visar med nästan osannolik tydlighet att kommunerna inte klarar av att belöna goda prestationer. Det saknas helt en koppling mellan resultat och högre lön.
I bara fyra av 19 kommuner – Lomma, Pajala, Partille och Grästorp – har lärarna en löneökningstakt som överstiger riksgenomsnittet. Goda skolresultat i Pajala belönas exempelvis med 0,02 procentenheter per år. För övriga femton kommuner är kopplingen måluppfyllelse och lön till och med negativ, där får man alltså mindre än riksgenomsnittet i lönepåslag!
För oss som förbund är det nu ytterst svårt att motivera till nya avtal som är kopplade till resultat.
Metta Fjelkner
förbundsordförande Lärarnas Riksförbund
Helena Linge
ordförande Lärarnas Riksförbund Trelleborg