Annons

Kommunen blir ingen attraktiv arbetsplats

Alliansen har nu tagit beslut om en genomförandeplan avseende budget 2010 för vård- och omsorgsnämnden i Trelleborgs kommun.
Debatt • Publicerad 29 september 2009

Kommunal ställer sig mycket frågande till den motsägelsefullhet som förslaget visar.

Å ena sidan förväntar sig politikerna ökade svårigheter med att rekrytera kompetent och lämplig personal och menar att det därför är viktigt att skapa förutsättningar för att behålla och locka personal med goda arbetsförhållanden och bra arbetsvillkor.

Annons

Samtidigt anses det oundvikligt att personalkostnaderna måste minska och att det för att förhindra konsekvenserna för brukarna, krävs mer utbildning för personalen i etik och bemötande.

Ett av arbetsgivarens, i detta fall politikernas, största och vikigaste ansvar är ansvaret för personalens arbetsmiljö. Arbetsmiljölagen talar om arbetsgivarens ansvar att anpassa arbetsförhållande till den anställde och arbeta för att förebygga ohälsa. Att som i förslaget sänka bemanningen som redan i dag är förhållandevis låg, är som vi ser det att göra precis tvärtom. Fler kommer att bli långtidssjuka och det kommer absolut inte att leda till att göra Trelleborgs kommun, vård och omsorg till en attraktiv arbetsplats.

I planen står ”Vi förväntar oss en ökad konkurrens om kvalificerad arbetskraft”. Nämnden kommer därför att arbeta för att öka attraktionskraften som arbetsgivare.

Vi menar att det enda sättet att öka attraktionskraften är att se till att bemanningen är anpassad till den vård som bedrivs och att anställningsförhållandena och arbetstiderna är sådana att de lockar ung utbildad vårdpersonal att söka arbete i vård och omsorg.

Med detta beslut visar politikerna i alliansen att vård och omsorg i Trelleborgs kommun inte på något sätt kommer att kunna konkurrera med de privata aktörerna när det gäller att locka personal med goda arbetsförhållanden.

För styrelsen i Sektion 21 Trelleborg/Vellinge

Gun Tenggren

ordförande

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons