Annons

Klimathotet gör inte paus, inte ens i Trelleborg

En klimat- och miljöfond för Trelleborgs kommun aviserades i december ifjor.
Publicerad 24 april 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Trots att överskottet för 2021 blev betydligt högre än vad som förutsågs för några månader sedan halveras nu den tänkta avsättningen till klimat- och miljöfonden. 50 mkr i stället för 100 mkr, konstaterar Mats Sjölin (V).
Trots att överskottet för 2021 blev betydligt högre än vad som förutsågs för några månader sedan halveras nu den tänkta avsättningen till klimat- och miljöfonden. 50 mkr i stället för 100 mkr, konstaterar Mats Sjölin (V).Foto: Henrik Holmberg / TT

Trelleborg skulle bli Sveriges klimatsmartaste kommun sades det. Eller i varje fall skulle det finnas finansiering för de kompenserande åtgärder som krävs till följd av klimatförändringarna. ”Vi ska inte skicka räkningen till våra barn” för att citera förra kommunalrådet.

Trots att överskottet för 2021 blev betydligt högre än vad som förutsågs för några månader sedan halveras nu den tänkta avsättningen till klimat- och miljöfonden. 50 mkr i stället för 100 mkr. Har klimathotet halverats på några månader? Tror knappast det. Det kanske snarare är så att kommun inte längre har ambitionen att vara klimatsmartast utan bara lite lagom halvsmarta som inte skickar hela räkningen till våra barn, bara halva.

”Det kanske snarare är så att kommun inte längre har ambitionen att vara klimatsmartast utan bara lite lagom halvsmarta som inte skickar hela räkningen till våra barn, bara halva.”
Mats Sjölin, (V)
Annons

Sedan kan man såklart fundera över om det inte hade funnits möjlighet att stärka verksamheterna när det uppenbarligen fanns möjlighet till detta utifrån skatteintäkter och statsbidrag. Till exempel genom personalförstärkningar och kompetensutveckling. Det är också att bygga för framtiden.

Klimathotet gör inte paus, inte ens i Trelleborg.

Vi vill klimatanpassa kommunen, öka småskalig energiproduktion och effektivisera energiförbrukningen och vi vill satsa på järnvägen i stället för att ständigt bygga ut för en växande vägtrafik. Klimathotet måste tas på fullt allvar.

Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons