Annons

KD förbättrar försäkringen

Förändringarna i sjukförsäkringen har inte varit bra för alla. Därför genomförs nu nödvändiga korrigeringar i sjukförsäkringsreformen efter förslag från Kristdemokraterna. Det skriver riksdagsledamoten Otto von Arnold (KD).
Debatt • Publicerad 19 april 2011

Kristdemokraterna har sett problemen med sjukförsäkringen. Att människor hamnade mellan stolarna, kom i kläm. Människor som redan hade en svår situation drabbades igen.

Nu har vi äntligen fått gehör för våra förslag till förbättringar av sjukförsäkringen. Förra måndagen presenterade alliansregeringen flera viktiga förändringar som kommer att hjälpa och stödja den som är sjukskriven.

Annons

Före regeringsskiftet år 2006 hade Sverige bland den högsta sjukfrånvaron i världen. Därför tvingades alliansen att genomföra en sjukförsäkringsreform. Sedan dess har sjukskrivningarna halverats och förtidspensionerna har gått från en av Europas högsta nivåer till en av de lägre. Många som tidigare inte fick den hjälp och det stöd de behövde får det idag.

Men förändringarna har inte varit bra för alla. En del människor har fallit mellan stolarna, trots reformens ambitioner att ge stöd på vägen tillbaka och ge ekonomiskt skydd för den som är för sjuk för att kunna arbeta.

Kristdemokraterna har under lång tid följt sjukförsäkringsreformen för att uppmärksamma brister och föreslå nödvändiga korrigeringar för att enskilda inte ska drabbas av felaktigheter. Vi presenterade nyligen en rapport med förslag till förändringar och den överenskommelse allianspartierna nu gjort bygger till stor del på Krist­demokraternas arbete.

Förändringarna ger ett ökat utrymme för individuella bedömningar av den som når den bortre tidsgränsen på 2,5 år. De som bedöms vara så sjuka att det är oskäligt att arbeta ska inte överföras till Arbetsförmedlingen utan bli kvar i sjukförsäkringen.

Den ekonomiska tryggheten för den som lämnar den tidsbegränsade förtidspensionen ska också öka. Det gäller de så kallade nollklassade som idag lämnar sjukförsäkringen men inte kan få sjukpenning eftersom de saknar tidigare inkomst. De kommer nu att få en ny särskild ersättning som motsvarar den ersättning de får under arbetslivsintroduktionen. De kommer även att kunna få ett bostadsstöd som tar hänsyn till försörjningsbörda redan under perioden hos Arbetsförmedlingen och efteråt för dem som återgår till sjukförsäkringen.

Förändringarna innebär även att stödet från Arbetsförmedlingen ska kunna påbörjas redan under sjukpenningperioden och ett bättre samarbete mellan myndigheter. Dessutom kommer Arbetsförmedlingen att få pengar till 3 000 nya platser till personer med nedsatt arbetsförmåga.

Kristdemokraterna har nu fått igenom en rad viktiga förändringar, men vi är inte nöjda förrän vi ser en väl fungerande sjukförsäkring. Vi kommer därför att fortsätta att följa frågan.

Alla som inte kan arbeta ska ha en trygg försörjning och att alla som har en arbetsförmåga ska få hjälp och stöd att kunna komma tillbaka.

Otto von Arnold

riksdagsledamot (KD)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons