Annons

Kastar uran i glashus

Debatt • Publicerad 26 juni 2005

Dubbelmoral! Den anklagelsen slänger folkpartisten Anita Brodén mot regeringen och vänstern för att man både lägger ned kärnkraft i Sverige och satsar på import av ny kärnkraft från Finland.

Där har hon en poäng. Men riskerar samtidigt att kasta sten i glashus.

Annons

Bara den, som bortser från miljöproblemen vid uranbrytning, som gjorde att Sverige nu importerar i stället för att bryta själv, kan tycka att kärnkraften är en ren energikälla.

Regeringen och vänstern satsar nu stora belopp, som kommer från svenska elkonsumenter, på att bygga en ny elkabel till Finland. Den underlättar byggandet av en ny finsk kärnkraftreaktor. Finland ska kunna sälja elen till Sverige, och importera el från Sverige när reaktorn inte är igång. Regeringen drev igenom beslutet i riksdagen med stöd av bland annat folkpartiet.

Från miljöpartiets sida så anser vi att stängningen av kärnkraft är bra och skulle önska att vi snarast kunde fortsätta denna avveckling. För kärnkraften är inte framtidens energikälla. Istället måste vi satsa på förnyelsebara energikällor som hör framtiden till. Anita Brodén (fp) tycks inte ha förstått att el från kärnkraft kan ersättas genom hushållning och förnyelsebara bränslen. Hon tror allt måste ersättas med fossila bränslen som olja och kol, vilket givetvis inte är sant. Genom ekonomiska styrmedel där miljövänliga energislag görs billigare för konsumenten medan miljöfientliga energislag görs dyrare så visar vi med vår politik att det ska löna sig att vara miljövänlig. Det är välkommet om fp kan ställa upp på denna politik.

För en aktiv politik för att minska klimatförändringarna måste prioriteras. Dessvärre är folkpartiet alltför ofta emot just konkreta åtgärder för att minska våra klimatutsläpp. I Stockholm är Folkpartiet mot förslaget till trängselavgifter. I stället vill man bygga nya, dyra motorvägar, vilket kommer att leda till ökad bilanvändning och utsläpp just där kollektivtrafiken har de bästa förutsättningarna.

Ett bra mått på vad partier egentligen prioriterar är deras budgetförslag där visar man vad man vill satsa pengar på. I Folkpartiets senaste budgetmotion vill man minska pengarna till klimatinvesteringar. Men man vill bygga flera motorvägar, bland annat den nordiska motorvägstriangeln. Och man motsätter sig skatter på diesel, bensin och fordonen.

Nu skriver Anita Brodén att det måste löna sig att handla bättre ur miljösynpunkt. Och hon vill ta tag i problemet med de bränsleslukande bilarna. Det är bra.

I miljöpartiets motion på regeringens miljömålsförslag finns – till skillnad från de borgerliga partiernas gemensamma motion – flera konkreta förslag med bland annat det syftet. Vi ser fram emot hennes stöd när det kommer till beslut i riksdagen.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons