Annons

Kärnkraft löser inte kapacitetsbristen i elnätet

Kapacitetsbristen i det skånska elnätet är oroande. Skåne har redan förlorat viktiga företagsetableringar med risk för att det blir fler. Men att tro att lösningen är utbyggd kärnkraft som kan vara klart först om tiotals år är naivt. Vi i Centerpartiet arbetar för verkliga lösningar på verkliga problem.
Publicerad 9 april 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att säga att vi ska bygga kärnkraft för att bota den aktuella kapacitetsbristen är som att vara sugen på en kvällsmacka och då börja med att så ett frö, menar skribenterna.
Att säga att vi ska bygga kärnkraft för att bota den aktuella kapacitetsbristen är som att vara sugen på en kvällsmacka och då börja med att så ett frö, menar skribenterna.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

När elprisområdena inrättades var syftet att södra Sveriges högre avgift skulle gå till att bygga bort flaskhalsarna. Skåne betalar och väntar ännu på bortbyggda flaskhalsar. Sydvästlänken, den överföringskabel som ska öka överföringskapaciteten från norra till södra Sverige, är kraftigt försenat. Den ursprungliga starten var planerad till 2015. Nyligen flyttades den planerade igångsättningen ytterligare framåt i tiden till augusti 2021. Det är oacceptabelt att Sydvästlänken blivit så pass försenad.

Även om det råder kapacitetsbrist i Skåne, går det inte säga att vi har en elbrist. Det är överföringskapaciteten, inte själva produktionen vi nationellt sett har en brist på. På det lokala planet i Skåne kan kapacitetsbristen också mildras genom utbyggd energiproduktion.

Annons

Här har Region Skåne ett ansvar i att möjliggöra förnybar energiproduktion på de egna byggnaderna. Just nu sker flera stora sjukhusrenoveringar och här skulle regionen kunna klä byggnaderna med solceller för att nämna ett alternativ.

För att komma till rätta med den akuta kapacitetsbristen behöver Sydvästlänken tas i drift. I kombination med en utbyggd lokal energiproduktion med sol- och vindkraft. Åtgärder som – om Svenska kraftnät prioriterar projektet – kommer att bli färdigt avsevärt tidigare än en ny kärnkraftsreaktor, med tillhörande tillståndsprocesser och byggnationstid.

”Inte minst är biogas viktigt för att stärka de cirkulära flödena.”
Ola Olsson och Anneli Kihlstrand (C)

Under tiden behöver också biogasens ställning stärkas. Biogas är ett ypperligt alternativ till elektrifiering och finns väl utvecklat som till exempel drivmedel, med potential till fler användningsområden. Inte minst är biogas viktigt för att stärka de cirkulära flödena.

Att säga att vi ska bygga kärnkraft för att bota den aktuella kapacitetsbristen är som att vara sugen på en kvällsmacka och då börja med att så ett frö. Det hinner bli både natt och morgon flera gånger om innan vetet kan skördas för att sen bli till bröd. På samma sätt kommer en utbyggd kärnkraft inte att lösa de problem vi står med i dag och kommer inte heller att hinna lösa de problem vi kommer att få om tio år.

Centerpartiet tror inte kärnkraften tillhör framtidens energislag. Framtiden tillhör det förnyelsebara. Låt oss inte investera i gammal teknik.

Ola Olsson (C), Trelleborg, ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Anneli Kihlstrand (C), ledamot, regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons