unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kärnfrågan är – ”varför?”

Svar till Mikael Rubin (M), Erik Lundström (KD), Helmuth Petersén (SD) och Henrik Silfverstolpe (L) samt Lennart Höckert (S) (den 11 februari).
Planerna för ett av Sveriges största fängelser med murar på åtta meter och fängelsebyggnader upp till 22 meter väcker känslor, skriver representanter för Fängelsefritt Trelleborg.
Planerna för ett av Sveriges största fängelser med murar på åtta meter och fängelsebyggnader upp till 22 meter väcker känslor, skriver representanter för Fängelsefritt Trelleborg.
Foto: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De styrande partierna i Trelleborg tillsammans med S, SD och L har gett sin bild av fängelsebygget och försöker svara på den oro som vi i Fängelsefritt Trelleborg möter när vi pratar med medmänniskor i kommunen, en oro som tydligen hittills har gått politikerna förbi, trots offentliga möten under pågående pandemi. När vi läser deras beskrivning av processen, av den samlade politikens arbete för att ro projektet i hamn och när de bemöter kritiska frågor tolkar vi i Fängelsefritt Trelleborg att de styrande tillsammans med S, SD och L inte vet varför de vill bygga ett fängelse.

Sedan i somras har de styrande tillsammans med S, SD och L haft åtta månader på sig att formulera en vision kring detta storprojekt. Alla stora byggen väcker tankar och reaktioner. Ska man som kommunpolitiker lyckas driva igenom ett projekt av den här enorma magnituden – Sveriges i särklass största fängelsebygge i modern tid – måste kommunpolitikerna också komma med goda argument som besvarar kärnfrågan ”Varför?”. Än viktigare blir hur detta bygge ligger i linje med visionerna för kommunen som helhet, i synnerhet för den östra delen av kommunen.

quote
I den andan vill vi uppmana politiken att i dessa stora beslut använda en försiktighetsprincip.

Fängelsefritt Trelleborg ser en vision om att fortsätta utveckla kommunens kustlinje som landsbygdsidyllen nära havet, nära landskapet och nära stadens service som ett sätt att också locka till sig nya kommuninvånare samtidigt som vi också gör allt vad vi kan för att bevara världens bästa jordbruksmark. Att skapa attraktiva bostadsområden är ett utmärkt sätt att skapa skatteintäkter, se bara på grannkommunen Vellinge. Försök nu att i den visionen få in bilden av ett av Sveriges största fängelser med murar på åtta meter och fängelsebyggnader upp till 22 meter. Vi hör ingenstans hur de styrande tillsammans med S, SD och L får ihop dessa två bilder.

I den andan vill vi uppmana politiken att i dessa stora beslut använda en försiktighetsprincip. Vi ser omfattande risker med fängelseetableringen och om de styrande vill driva igenom detta måste de ha konkreta och faktabaserade underlag som motbevisar de befarade negativa konsekvenserna. Vi anser att man som förespråkande part har bevisskyldighet. Att då svara ”vi är rätt säkra på” samt ”det finns inga underlag för negativ påverkan” är lite av en tankevurpa. Självfallet finns inga statistiska studier gällande påverkan från en så här stor fängelseetablering då kriminalvården inte har byggt en så här stor anläggning på decennier. Era svar kan därmed inte ansas vara mer än åsikter vilket inte är tillräckligt. Utöver detta finns faktafel i svaren som det tyvärr inte finns plats att bemöta här.

Om vi ska ge förespråkarna av detta bygge rätt i en sak så kommer fängelset att innebära en ökning av antalet arbetstillfällen. Kriminalvården beräknar 300 nya arbeten vilket inte ska förringas. Om huvudsyftet med etableringen är att förbättra vår gemensamma ekonomi så kan vi i Fängelsefritt Trelleborg inte låta bli att ställa oss frågan: vilka negativa effekter kommer en fängelseetablering att ha på kommunens ekonomi långsiktigt?

Vi är ”rätt säkra på” att politiken i Trelleborg kan presentera – och genomföra – en vision för hur Trelleborg kan skapa skatteintäkter och arbetstillfällen samtidigt som vi skyddar de värden vi har samt fortsätter att utveckla Trelleborg utifrån visioner som inkluderar snarare än stöter bort de egna invånarna.

Kan ni i styret tillsammans med S, SD och L verkligen inte komma på något annat sätt att utveckla Trelleborg, än att bygga ett fängelse och för all överskådlig framtid associera kommunen med detta? Det är en ganska enkel ja- eller nej-fråga.

Om svaret är ”jo det fixar vi” borde slutsatsen bli att vi som kommun kan slopa planerna för bygget av jättefängelset.

Som kommunpolitiker kan svaret på frågan inte bli ett nej, och därmed borde saken vara avklarad.

Ingemar Clementson, Therese Eklund, Mari Flink, Emelie Lindsjö, Johan Nordahl, Stefan Lindgren, Magnus Andersson och Cecilia Andersson för den alltjämt växande Föreningen Fängelsefritt Trelleborg

Läs mer

Populärt band ska göra en ny TFF-hymn

Sport. ”Blå som stål” ska få en efterföljare.
Sannex med Andreas Olsson, studiobild från SVT. Bandet ska nu göra en ny TFF-hymn.

Fängelsemotståndare argumenterade förgäves för att skrota anstaltsplanerna

Trelleborg. Tredubbelt nej när ”Fängelsefritt Trelleborg” mötte ledande politiker.
Mari Flink och Johan Nordahl var två ur gruppen ”Fängelsefritt Trelleborg” som träffade kommunalrådet Mikael Rubin (M) för att diskutera fängelseplanerna. Något gehör fick de inte, men kampen fortsätter, lovar de.

Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Ledare. Var och en har ett personligt ansvar att vara en omtänksam medmänniska under pandemin. Varje dag, hur trist och jobbigt det än är.
Sofia Nerbrand: Stanna hemma – även om inte staten ber dig om det

Bärgningen går enligt plan – förlista fartyget har flyttats till färjeläge 14

Pråmolyckan. En vecka har gått sedan pråmen av oklar anledning kantrade. En person saknas fortfarande.
Strax efter klockan fyra på onsdagen började man långsamt flytta pråmen.

Bedrägeri: Köpte bläckpatroner – förpackningarna fyllda med tidningspapper

Trelleborg. När en kund köpte bläckpatroner på Clas Ohlsson i Trelleborg låg det inget annat än tidningspapper i förpackningarna.
Bedrägeri: Köpte bläckpatroner – förpackningarna fyllda med tidningspapper

Innebörden av kommunismen är konstant

Ledarkrönika. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tar avstånd från kommunismen men hennes ungdomsförbund hyllar den.
Innebörden av kommunismen är konstant

Avtal klart: Bärgningen av pråmen har påbörjats

Pråmolyckan. Förberedande arbete startade klockan 02 natten till onsdagen.
Avtal klart: Bärgningen av pråmen har påbörjats

Så många trelleborgare har vaccinerats

Trelleborg. Stora skillnader i vaccinationstakt mellan Skånes kommuner.
Andelen kommuninvånare som fått vaccin mot covid-19 skiljer sig åt i de skånska kommunerna.

PIK-ordförande om VM till Malmö: ”Jättepositivt”

Sport. VM i Skåne bra för Trelleborgsklubb.
Finlands Juha Kivilehto gör 3–2 på Sveriges målvakt Johan Rehn under VM-finalen för herrar mellan Finland och Sverige i O2 Arena i Prag i december 2018. 2024 spelas VM i Malmö.

Fotboll: IFK skjuter upp årsmötet - kan fortsätta utan ordförande

Sport. Ser ut att vara utan ordförande ett år till.
IFK Trelleborgs klubbmärke.

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten