Debatt

Kapitalismen globalt tjänar på rasismen och islamofobin

Dennis Andersson, ,
Dennis Andersson, Kommunistiska partiet menar att Carolin Dahlmans i sin ledaren (den 10 januari) ser det ohyggliga attentatet i Frankrike lösryckt från sitt sammanhang.
Foto:Remy de la Mauviniere
Dennis Andersson, Kommunistiska partiet menar att Carolin Dahlmans i sin ledaren (den 10 januari) ser det ohyggliga attentatet i Frankrike lösryckt från sitt sammanhang.

Carolin Dahlman är säker på sin sak. Kapitalismens enda problem är köpstress och inkomstklyftor, varken mer eller mindre. Borta är krigen om oljan, borta är svälten, borta är miljöförstöring för att tjäna pengar. Kapitalismens rovdrift på människan och miljön ser inte Carolin Dahlman.

Men 1,4 miljarder fattiga (enligt Världsbanken) talar om något annat än lycka. Borta är rasismens och islamofobins framväxt i Europa. Mot bakgrund av det vill jag säga att ledaren (den 10 januari) är både historielös och farlig när den tar sin avsats i attentatet i Paris.

På snudd till fanatisk är Carolin Dahlman i sin tro på kapitalismen och marknadsekonomin då hon säger att kapitalismen är lycka och absolut inte bygger på ojämlikhet. Kapitalismens grundbult är just ojämlikhet, att vissa människor är värda mer än andra. Försök att förklara för ett barn varför kvinnor tjänar mindre än män och varför vissa kan leva lyxliv på andras arbete. Socialismens idé bygger på jämlikhet och solidaritet, medan kapitalismen och marknadsekonomin bygger på mer åt den som har mycket.

Carolin Dahlman ser det ohyggliga attentatet i Frankrike lösryckt från sitt sammanhang. Sammanhanget är just förtrycket mellan rika länder och fattiga och västländernas rasism och mördande över hela vår planet. Kristna och kapitalistiska länder har klätt sina interneringar av muslimska länder i tal om demokrati. Men tar vi Irak som exempel stavas anledningen till invasionen olja och dollar, inget annat. Fabricerade bevis och rena lögner från USA och NATO har lett till att miljontals irakier har dödats och tvingat miljoner på flykt. Drönarplanen som spränger oskyldiga människor i bitar föder hat mot de kapitalistiska kristna ländernas förnedring och mördande. Tortyren och förnedringen i Abu Ghraib-fängelset, godtyckliga trakasserier på stan och i hus som stormas på nätterna. Där föddes hatet och tanken på revansch. Fanatismen föddes med all säkerhet i denna förnedring.

Men inte nog med det, de terrorister och gangsters, al-Qaida och IS, som i dag terroriserar folken i Irak och Syrien har fått sina vapen både direkt och indirekt av USA och dess allierade Saudiarabien. Detta är ett känt faktum, precis som att USA använder tortyr i sina fängelser. Detta är hyckleri som vi måste ta avstånd ifrån.

Carolin Dahlmans förnekande av bakgrund och de kapitalistiska ländernas ansvar till den ökande extremismen i dag gör att hennes ledare faller in i ledet av artiklar som mellan raderna skuldbelägger alla muslimer för det några extremister tar sig för. I stället för att se helheten det vill säga att den internationella orättvisa kapitalistiska ekonomin som skapat dessa krig. Jag vill varmt rekommendera Mattias Gardells bok Islamofobi, med nyskrivet kapitel efter Breiviks terrordåd i Norge.

Jämförelses med Breivik är relevant. Inte förklarades alla kristna i Europa som onda människor och kristendomen som en ond religion på grund av Breiviks massaker på Utöya. Breivik var ju bara en enskild galning, var analysen då.

Kapitalismen globalt tjänar på rasismen och islamofobin. För hur skall vi annars orka förstå varför vissa dödas utan rättegång och är så onda att man kan tortera dem i fängelser?

Jag håller med om att valet står mellan kapitalism eller socialism; armbåge eller armkrok; marknadsvärde eller människovärde. Kapitalismen har nått vägs ände. Exemplen från världen, Sverige och Trelleborg är otaliga. Tusentals drömmar i Sverige får aldrig se dagens ljus. Ibland de tusentals arbetslösa ungdomarna utan bostad och arbete i Sverige som matas med lyckopiller för att orka stå ut med ojämlikheten. Självmorden (1 600 i Sverige 2013!) i Sverige kan ju knappast islam eller socialismen anklagas för, eller? Hur lyckliga var vi då egentligen i kapitalistiska Sverige?

Svar direkt: Dennis Andersson företräder Kommunistiska partiet. Ett parti som har massmördarna Lenin och Stalin som husgudar, i partiets program kallas de för "pionjärer". Den som vill lyssna på skräpet kan för övrigt höra det inläst av Sven Wollter.

Petter Birgersson,

politisk redaktör Trelleborgs Allehanda