Kamratstödjare är inte angivare

Förra fredagen presenterade Skolverket sin slutrapport efter en tre år lång utvärdering av program som används mot mobbning i skolorna.
Debatt • Publicerad 7 februari 2011

Rapporten pekar bland annat på vikten av att involvera elever i ett effektivt arbete mot mobbning, något som Friends har talat om sedan starten för 14 år sedan.

Friends välkomnar Skolverkets granskning som ger fokus till frågan, viktig kunskap och ökar förståelsen för arbete mot mobbning.

I rapporten lyfter Skolverket fram att alla program har delar som är positiva och visat sig ha effekt, medan andra delar visat sig ha negativ effekt på förekomsten av mobbning. De framgångsfaktorer som Friends länge har pekat på har även Skolverket ringat in som effektiva; kartläggning, att involvera all vuxen personal på skolan samt elevengagemang.

Därför ställer vi oss frågande till hur Skolverket kan kritisera arbetet med ”kamratstödjare” samtidigt som man menar att en av de mest effektiva insatserna i arbetet mot mobbning är just aktiv elevmedverkan. I media har kompisstödjare utmålats som ”angivare” eller ”rapportörer”. Det är en bild som varken Friends eller de skolor vi jobbar tillsammans med känner igen sig i eller ställer sig bakom. Friends kompisstödjare ska inte fungera som rapportörer utan deras roll är att ge ett elevperspektiv i trygghets- och likabehandlingsfrågor, sprida kunskap och engagemang. Friends är tydliga med att det alltid är vuxnas ansvar att stoppa mobbning.

Friends anser inte att det finns någon universal­metod mot mobbning då problemet är alltför komplext. Därför förespråkar vi inga manualer och är heller ingen universalmetod. Vi är en kunskapsorganisation som ger stöd åt skolor i deras viktiga arbete. Att arbeta med elevdelaktighet och kompisstödjare är en del i en skolas förebyggande arbete – inte den enda insatsen som görs. Det före­byggande arbetet måste ske varje dag och av alla.

Självklart lyssnar vi till de elever och vuxna som deltar i Skolverkets rapport och vi ska se till att förtydliga vuxnas ansvar i våra utbildningar. Vi vill rikta ett tack och uppmuntrade ord till alla de tusentals elever och lärare som gör ett fantastiskt arbete mot mobbning. Det kan Skolverkets forskare aldrig ta ifrån er!

Sara Damber

grundare och ordförande, Friends

Katarina Rosenqvist

verksamhetschef, Friends

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.