Kampen för yttrandefrihet behövs

I Dagens Samhälle nr 8 skriver chefredaktören Lena Hörngren följande:
Debatt • Publicerad 6 mars 2010

"[SKL har] nyligen gett ut en bok med titeln ”Yttrandefrihet och lojalitet” som beskriver vad som gäller för anställda i kommuner, landsting och regioner.

Den enkla sammanfattningen av bokens budskap till förtroendevalda och chefer lyder:

Ni måste tåla kritik! Ni behöver inte tåla att folk missköter sitt jobb eller struntar i arbetsplatsens regler, men ni måste tåla att de säger vad de tycker. Också om ni tycker att de har fel och tycker att de är illojala. För den som är offentligt anställd är yttrandefriheten överordnad lojaliteten.”

Så långt SKL och Lena Hörngren. När vi bildade Trelleborgs skolparti för fyra år sedan var yttrandefriheten enligt ovan en sak vi kämpade för. Vi hade rätten på vår sida! Det har vi fortfarande.

När vi nu avslutar vår politiska gärning i Trelleborg, så betyder inte det att vi slutar att kämpa för yttrandefriheten. Tvärtom! I Trelleborgs skolvärld lär den kampen behövas fortfarande. Tyvärr.

Ulf Persson

Trelleborgs skolparti ersättare i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och fullmäktige

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.