Annons

Kameraövervakning i våra skolor

Skadegörelse och mobbning är ett problem i våra skolor. Varje år kostar krossade fönster och klottersanering mångmiljonbelopp, pengar som hade kunnat användas på ett mycket bättre sätt.
Debatt • Publicerad 9 september 2009

Det är en skam att pengar som skulle behövas i skolans verksamhet istället går till att reparera skador orsakade av vandalism.

Jag är övertygad att det finns sätt att komma till rätta med problemet, och i det här fallet är övervakningskameror en del av lösningen. Givetvis krävs det mer än ett antal kameror för att helt och fullt komma tillrätta med problematiken, men det ger oss en bra grund att stå på.

Annons

I en undersökning som Demoskop på uppdrag av Svenska Stöldskyddsföreningen nyligen har genomfört, ser man att inställningen till kameraövervakning är genomgående positiv.

Undersökningen gällde kameraövervakning i skolor, och nio av tio tillfrågade svarade då att dem tror att det skulle förebygga skadegörelse. Sju av tio sade även att det skulle öka tryggheten i skolan. Resultatet av undersökningen stärker min övertygelse att man med relativt små medel kan skapa en trygg skolmiljö samtidigt som man sparar pengar.

Hur kan det då vara ett problem att få till en fungerande kameraövervakning? Svaret på den frågan är integriteten.

Integritetsfrågorna är viktiga och bör inte behandlas lättvindigt, men de bör även balanseras mot trygghetsaspekterna. Jag anser att de nackdelar som kameraövervakning i våra skolor kan medföra är försumbara i jämförelse med de uppenbara fördelarna.

Den trygghet som man med enkla medel skapar får vägas mot det eventuella integritetsintrånget hos den enskilde. För mig är det en självklarhet vilket som väger tyngst.

Det kommer alltid att finnas personer som känner att deras integritet kränks av att det finns en kamera i närheten, och det är givetvis beklagligt.

Men övervakningskameror kan faktiskt vara ett effektivt vapen mot allt från skadegörelse till misshandel. Då får man ställa sig frågan vad som kränker ens integritet mest, att bli utsatt för våld eller att bli filmad av en övervakningskamera?

Skadegörelse i våra skolor kostar mångmiljonbelopp varje år, kameraövervakning kan minska den kostnaden avsevärt. Den ökade tryggheten som kamerorna innebär går heller inte att mäta i kronor och ören.

Varken elever eller lärare skall behöva känna sig otrygga på sin arbetsplats. Mobbing skall i alla former motverkas. Med enkla medel kan vi spara stora summor pengar samtidigt som vi ökar tryggheten. Det tycker jag är värt att satsa på.

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot Södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons