Annons

Jordbruksmarken går inte att flytta

Trelleborgs kommunpolitiker tycks ha svårt att ta till sig vad deras respektive partier säger på riksplanet. De agerar så pass avvikande att det väcker frågan om de ens tillhör samma partier?
Publicerad 24 april 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fängelsefritt Trelleborg radar upp exempel där riksdagspolitiker värnat jordbruksmarken – samtidigt som deras lokala partikollegor vill bygga ett fängelse.
Fängelsefritt Trelleborg radar upp exempel där riksdagspolitiker värnat jordbruksmarken – samtidigt som deras lokala partikollegor vill bygga ett fängelse.Foto: Torun Börtz

När kommunpolitikerna tar beslut som helt går i strid med partiledningarna blir också dessa partiers kommunikation meningslös. Beslutet att etablera ett av Sveriges största fängelser på den bästa jordbruksmarken visar tydligt den oförmåga att ta ansvar som företrädarna för M, KD, L, S och SD i kommunen har – särskilt när detta sätts i relation till de egna partiernas beslut på nationell nivå.

Den moderata riksdagsledamoten och ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson säger till Sydsvenskan: ”Sverige har en matberedskap som är mycket lägre än till exempel Finland. Vi får inte minska den beredskapen ytterligare.” Hennes kollega John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson, skriver i ATL att ”Det är bråttom att rädda den svenska livsmedelsförsörjningen” och att ”det nu krävs kraftfulla åtgärder för att trygga Sveriges matberedskap”.

Annons

Den förra statsministern Göran Persson säger till Sveriges Radio att han är orolig för att ”så enkla saker som den mjölk vi dricker, det bröd vi äter och den potatis vi skalar” snart ska vara hotade. Han säger också att ”vi måste få en nystart för jordbruket som ger oss förutsättningar att vara självständiga, så att vi inte behöver frukta en så grundläggande sak som försörjningen av mat.” Den socialdemokratiska landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg: ”För att trygga vår livsmedelsförsörjning krävs både en fungerande inhemsk jordbruks- och livsmedelsproduktion”.

Mattias Karlsson, landsbygdspolitisk talesperson för SD, menar att ”SD vill höja Sveriges självförsörjningsgrad betydligt”. Han vill också framställa SD som särskilt värnande om lantbrukarna. Han beskriver dessa som ”navet i en levande och stark landsbygd”.

Liberalerna beskriver att de har varit pådrivande för en svensk livsmedelsstrategi. Liberala riksdagskandidater skriver i Expressen: ”Sverige har EU:s lägsta självförsörjningsgrad” och att de ”lovar att prioritera jordbruket, minska diskrimineringen av näringen och öka självförsörjningsgraden”.

När Ebba Busch, partiledare KD, intervjuas i Jordbruksaktuellt säger hon om Rysslands krig i Ukraina att ”det kommer att minska vår självförsörjningsgrad och det kommer att minska vår uthållighet och göra oss mycket mer sårbara. Man får inte ha en så naiv inställning till lantbruket och till det värde som det har i Sverige”. KD:s jordbrukspolitiske talesperson Magnus Oscarsson säger att ”Jordbruket är grunden för en nations överlevnad”.

”Beslutet att etablera ett av Sveriges största fängelser på den bästa jordbruksmarken visar tydligt den oförmåga att ta ansvar som företrädarna för M, KD, L, S och SD i kommunen har – särskilt när detta sätts i relation till de egna partiernas beslut på nationell nivå.”
Fängelsefritt Trelleborg

Partiledare, före detta statsministrar, landsbygdspolitiska talespersoner och riksdagsledamöter agerar för att skydda det svenska jordbruket och öka självförsörjningsgraden. De betonar alla att Rysslands krig i Ukraina sätter behovet av en god matberedskap i fokus samtidigt som de också är överens om Sveriges förmåga i dagsläget är undermålig.

Vad gör då politikerna i Trelleborg? De agerar helt tvärtom och beslut efter beslut medför att den bördigaste jordbruksmarken i Sverige och Europa exploateras. Ett jättefängelse kan etableras på andra ställen än på den bästa jordbruksmarken i Trelleborg.

Kommunpolitikerna i M, KD, L, S och SD har gjort det tydligt att de inte avser att lyssna på den kritik som kommit från oss trelleborgare, det må så vara, men då kanske det är dags att i stället lyssna på sina egna partier, partiledningar och dess företrädare.

Alla verkar förstå att vi gemensamt måste ta ansvar i denna fråga – dock inte lokalpolitikerna i Trelleborg. Jättefängelset har blivit ett prestigeprojekt som de vägrar att släppa taget om även om det är uppenbart hur illa beslutet är. Ett fängelse kan byggas på många andra platser i Skåne. Jordbruksmarken går inte att flytta, den blir för alltid förstörd.

Johan Nordahl, Emelie Lindsjö, Mari Flink, Ingemar Clementson, Anna Gunnesson Björk, Magnus Andersson, Stefan Lindgren och Cecilia Andersson, för Fängelsefritt Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons