Jämställdhetsbonusen förenklas

När det kommer till vårt jämställdhetsarbete har vi inom Moderaterna som princip att morötter alltid är bättre än piskor.
Debatt • Publicerad 1 april 2011

Vi tror inte på en ytterligare kvotering av föräldraförsäkringen bortom de dagar som är öronmärkta för varje förälder utan vill istället uppmuntra de föräldrar som väljer att dela lika på den första tiden med sitt barn genom att skapa konkreta incitament för detta. Sedan 2008 finns jämställdhetsbonusen vars syfte är just att premiera jämställda föräldrar via ett skatte­avdrag. Delar man helt lika kan man som mest få 13 500 i bonus.

Helt problemfritt har inte införandet av jämställdhetsbonusen varit. Till att börja med finns det fortfarande många som inte känner till att den existerar vilket naturligtvis gör reformen mindre effektiv än den skulle kunna vara. Dess­utom har bonusen av många uppfattats som väldigt krånglig. Bonusen beräknas per kalenderår snarare än per sammanhängande föräldraledighets­period och den ligger dessutom utanför föräldrapenningens ordinarie ersättningssystem då pengarna sätts in på skattekontot.

Med anledning av de svårig­heter som finns med bonusen beslutades i den senaste budgetpropositionen att systemet för jämställdhetsbonus förenklas från och med januari 2012. Förändringarna kommer att innebära att utbetalningarna sker i samband med att den ordinarie föräldrapenningen betalas ut och att det hela sköts automatiskt. Förhoppning är att den morot som jämställdhetsbonusen är tänkt att vara på så sätt blir mer tydlig för människor och därigenom får ett större genomslag.

Tills förändringarna träder i kraft är det de gamla reglerna som gäller men för dem som redan nu är mitt uppe eller på väg in i en föräldraledighet finns det all anledning att påminna om att jämställdhetsbonusen finns redan idag.

Gunilla Nordgren (M)

riksdagsledamot Södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.