Annons

Jämlik vård gör skillnad

Målet för hälso- och sjukvården är, enligt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen.
Debatt • Publicerad 15 augusti 2014
Vårdtagare får olika vård - beroende på sitt kön, anser skribenterna.
Vårdtagare får olika vård - beroende på sitt kön, anser skribenterna.Foto: Foto: Erik Svensson

Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Jämförelser av vården vittnar om en entydig bild - olika patienter får olika vård beroende på vilket kön man har- trots att vårdtagarna har samma behov.

Exemplen på detta är många. Värdeladdade ord förekommer oftare i diagnoser som ställs till kvinnor. Socialstyrelsens rapport Könsperspektiv i det försäkringsmedicinska beslutsstödet (2013), visar att vid allvarliga tillstånd som främst drabbar kvinnor beskrivs de psykiska krisreaktioner som ett diagnosbesked kan ge. För prostatacancer beskrivs inga psykiska reaktioner.

Annons

Kvinnor känner sig sämre bemötta än män när de söker vård. Inom vissa områden är också vården sämre för kvinnor, bland annat inom hjärtvård där medicinering, behandling, undersökning och inläggning skiljer sig jämfört med männen.

Män och kvinnor bemöts ofta olika av sjukvårdsupplysningen. Män får dubbelt så ofta en läkartid, kvinnor ges istället goda råd. För Miljöpartiet de gröna är det en självklarhet att män och kvinnor ska bemötas jämställt när de söker vård. Vi vill därför fortsätta att utbilda genusambassadörer i skånsk vård. För att nå en mer jämställd vård behöver arbetet med en ökad genusmedvetenhet påbörjas redan under utbildning. Vi vill därför att samtliga vårdutbildningar på högskolor och universitet därför ska ha ett mer tydligt och genomgående genusperspektiv i sin undervisning.

Vi vill också att samtlig statistik gällande vård och hälsa delas upp efter kön vilket omfattar man, kvinna samt det tredje könet där individen inte kategoriseras som varken man eller kvinna.

Skånsk vård ska präglas av ett jämställt, feministiskt, solidariskt och icke-heteronormativt vårdutövande i samtliga instanser där så många som möjligt behandlas på så lika villkor som möjligt. Jämlik vård gör skillnad.

Anna Töörn
Aina Andersson (MP) - 1:a regionfullmäktigelistan sydvästkretsen 2, Märta Stenevi (MP) - 2:a i sydvästkretsen 1, Mätta Ivarsson (MP) - 1:a i Mellankretsen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons