Annons

”Jag tycker att Danmarks förslag är bra”

Vid ett EU- ministermöte i Bryssel nyligen lade danska regeringen fram ett förslag om utökade gränskontroller mot Sverige och Tyskland i syfte att stärka dansk tullkontroll.
Debatt • Publicerad 23 maj 2011

Kritiken lät inte vänta på sig. Lagen ansågs strida mot Schengen-avtalet som stadgar att varor och personer skall kunna röra sig fritt över landsgränserna inom EU. Danmarks integrationsminister poängterade att förslaget inte handlade om pass- eller personkontroll utan en förstärkning av tullkontrollen. Därmed omfattas lagen inte av Schengen-avtalet, då tullkontroller regleras separat. För Sveriges del är detta väl känt då Tullverket idag bedriver verksamhet vid åtskilliga gränsövergångar.

Ilmar Reepalu (S) var en av dem som snabbt kritiserade förslaget och menade att det stred mot gällande EU-regler. Min fråga blir då om svensk tullkontroll också strider mot EU-reglerna? Ska Tullverket upphöra med sin verksamhet då den, enligt Reepalu, uppenbarligen strider mot gällande regler? Jag har svårt att se att det skulle vara någon skillnad om EU-landet Danmark eller EU-landet Sverige beslutar sig för att ha denna verksamhet.

Annons

Svensk tull gör idag ett mycket bra arbete. Syftet är att komma åt olagliga varor som smugglas in i vårt land. Beslagen ökade från 3 799 beslag 2009 till 4 219 år 2010. Arbetet medförde att bland annat 41 kg heroin, 180 kg amfetamin, 33 kg kokain, 11,5 kg opium och cirka 520 kg cannabis beslagtogs. Lägg därtill 13,8 ton av drogen kat samt 31 vapen av olika sorter. Är det denna verksamhet som Reepalu anser var dålig och emot EU:s regler?

Jag tycker att Danmarks förslag är bra. Ökade gränskontroller i Danmark gynnar Sverige. I dagsläget smugglas mycket av alla olagliga varor in genom Danmark via Öresundsbron. Får vi en starkare kontroll vid dansk-tyska gränsen ska vi tacka och ta emot. Om ett parti narkotika stoppas i Danmark eller Sverige är för mig sekundärt. Huvudsaken är att vi förhindrar narkotikan att nå ut till vårt samhälle.

Men, säger kritikerna, dansk tullkontroll skulle försvåra Öresundstrafiken. Visst kan en utökad gränskontroll med­föra visst besvär för resenärerna. Detta kan jämföras med den tullkontroll som Tullverket idag redan bedriver på passagerare över Öresundsbron och vid våra gränsövergångar. Jag tror att få anser denna kontroll vara så besvärande. Är man sedan medveten om vilken kriminalitet som Tullverket bekämpar så är man nog också en smula tacksam för kontrollen.

Det danska förslaget gynnar svensk gränskontroll och svensk brottsbekämpning. Istället för endast en kontrollstation kommer nu två att finnas, vilket ger oss en effektivare brottsbekämpning. Varför ska vi kritisera ett land som ämnar införa samma möjlighet till gränskontroll som vi själva har?

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

Södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons