Jag skäms för Vellingebeslut

Debatt • Publicerad 2 september 2004

Genom sin majoritet i kommunfullmäktige klubbade moderaterna i Vellinge kommun igenom ett förslag som försämrar handikappade barns möjlighet till färdtjänst. Trots att jag inte medverkade i beslutet skäms jag å kommunens vägnar. Det skriver Henrik Thorsell, folkpartiet i Vellinge kommun.

Förra onsdags klubbade den moderata majoriteten ett förslag som kraftigt inskränker möjligheterna för familjer med handikappade barn att få hjälp med färdtjänst. Sällan har påståendet att friheten är större klingat så falskt som i fullmäktigesalen denna kväll.

Oavsett graden av frihet är beslutet ett klargörande från moderaterna om deras inställning till de mest utsatta i samhället. När nu Vellinge kommun väljer att vända ryggen mot inte bara de minsta utan dessutom de barn som dessutom är sjuka och handikappade är kontrasten till socialliberala värderingar tydligare än någonsin.

Samtliga fullmäktigeledamöter på de moderata stolarna hade samma uppfattning. Jag har svårt att tro att inte någon av alla ledamöter kunde lägga en moralisk aspekt på sitt beslut utan låter sig gå i ledband under partipiskan. Jag anser att det vår skyldighet att kollektivt bistå dem som drabbas av sjukdom eller olyckor. Denna solidaritet med utsatta människor är för mig fundamentet i vår välfärd och ytterst det som med tydlighet skapar förutsättningar för en hög skattemoral.

Jag har suttit många år i fullmäktige i Vellinge kommun och medverkat i beslut som kan sorteras in under kategorien "dagens i-landsproblem". Men aldrig hade jag trott att när det verkligen gäller skulle kommunen svika som de nu gör.

Jag skäms å kommunens vägnar trots att jag inte medverkat till beslutet. Det borde flera göra!

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.