Annons

Jag förespråkar piska framför morot

Rättvisa i samhället, är det vad vi skall ha? Uppenbart inte när man läser ett par insändare som publicerades dels fredagen 27 april och en som blev publicerad för ett par veckor sedan.
Debatt • Publicerad 4 maj 2012

Den först publicerade insändaren handlar om att man skulle höja ersättningen för de personer som läser SFI, han önskade att det skulle utbetalas 25?000 kronor efter avslutad kurs. För den som inte är informerad därom så är det så att denna ersättning påverkar redan idag inte försörjningsstödet.

Om en som inte erhåller SFI-bonus får ett ekonomiskt tillskott på låt säga 10?000 kronor en månad, så drar man av 10?000 kronor på försörjningsstödet. Om det däremot är en SFI-bonus så får man behålla hela summan plus sitt försörjningsstöd. Är detta jämlikt? Nej, jag tycker inte det.

Annons

Insändaren den 27 april tycker att man skall betala körkortet för unga invandrare för att dessa skall ha lättare för att komma ut i arbetslivet. Har man glömt att det finns väldigt många svenska familjer som inte har möjlighet att betala körkortet för sina barn? Kan vi kalla detta för ett rättvist samhälle? Nej, jag tycker inte det.

Vill vi ha ett samhälle med dom och vi, är detta ett utmärkt sätt att få det på. Jag har hela tiden förespråkat piska istället för morot, se på Danmark. Har man inte klarat av att lära sig danska på en viss tid drar man bort en del av ersättningen, vilket visat sig vara otroligt effektivt. Man kommer ut snabbare i jobb när man kan tala språket och att dela ut gratis körkort är inget annat än ett hån mot våra egna mindre bemedlade.

Helmuth Petersén (SD)

ledamot i kommunfullmäktige

politisk sekreterare Region Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons