Investeringar för ett stärkt försvar

Alliansregeringens budget för 2013 satsar på jobben, infrastruktur och forskning. Sverige har bland de starkaste ekonomierna i EU och kan nu investera för framtiden.
Debatt • Publicerad 10 oktober 2012

Försvaret stärks genom fortsatta satsningar på kärnverksamheten – förbandsverksamheten och beslutet att gå vidare med nästa generations Jas Gripen. Förmågelyft av Jas Gripen är efterfrågat av både Försvarsmakten och riksdagen och stärker det svenska försvaret.

Svenska försvaret befinner sig i en historisk reform som ger oss ett mer flexibelt, tillgängligt och användbart försvar. Ökade förbandsanslag med 460 miljoner år 2013 är en viktig prioritering. Det lägger fokus på försvarets kärnuppgift – att ha hög operativ förmåga och vara tillgängligt här och nu.

Satsningen på nästa generations Jas Gripen är även det en viktig del i att säkerställa en långsiktig operativ förmåga. Med en kvalificerad flygstridsförmåga kan försvaret snabbt vara på plats och verka över hela Sveriges territorium. Genom beslutet att anskaffa nästa generations Gripen med Schweiz får vi ett mycket kvalificerat och kostnadseffektivt stridsflygplan som är operativt bortom 2040. Med delningen av kostnader för anskaffning kan vi uppgradera Jas Gripen och ha en fortsatt god balans mellan försvarets olika förmågor. Alliansregeringen tillför i budgeten drygt 2 miljarder över en tioårsperiod. Detta tillsammans med redan avsatta medel för vidmakthållande av Försvarsmakten, och de fördelar som partnerskapet med Schweiz innebär, gör finansieringen långsiktigt hållbar.

Regeringen föreslår även i budgeten att man under 2013 får besluta om anskaffning av ett nytt korträckviddigt luftvärnssystem. Detta för att säkerställa att luftvärnsförmågan upprätthålls vilket förstärker både försvarets förmågebredd och försvarsförmågan. Kustbevakningens insatser är mycket efterfrågade och stärks med alliansregeringens budget för att nå ökad balans mellan ekonomi och verksamhet.

Alliansregeringen vill investera i Sverige för framtida utmaningar och skapa möjligheter för fler i arbete. Långsiktiga investeringar som i strategisk forskning, företagande och livskraftig infrastruktur är helt nödvändig för fler jobb och skapar fler vägar för unga människor in på arbetsmarknaden. Alliansen fortsätter också stärka det svenska försvaret till en garant för Sveriges säkerhet i en föränderlig omvärld.

Karin Enström (M)

försvarsminister

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot försvarsutskottet

Södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.